IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария вече не може да помага на домакинствата с дългове в чужда валута

Централната банка няма да ползва резервите си в подкрепа на задлъжнелите, препоръчва приемането на закон за частния фалит

09:47 | 09.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Унгария вече не може да помага на домакинствата с дългове в чужда валута

Правителството на Унгария е изчерпало напълно финансовите си възможности за подпомагане на домакинствата, задлъжнели в чуждестранна валута, съобщи държавният секретар в икономическото министерство на страната Золтан Чефалви, цитиран от Ройтерс.

Дори и след като бяха приложени специални правителствени програми, стотици хиляди домакинства, теглили кредити най-вече за покупка на имоти в швейцарски франкове и евро, остават изложени на валутните колебания.

“Правителството се опитва да помогне с няколко инструмента на определени групи кредитополучатели, но те вече са изчерпани”, коментира Чефалви пред частния телевизионен канал TV2.

Междувременно управителят на централната банка на Унгария Дьорд Матолчи каза, че институцията няма да използва резервите си, за да подкрепи силно задлъжнелите домакинства. В интервю за седмичника Heti Valasz той посочва, че банката е предложила 250 млрд. форинта като подкрепа за силно задлъжнелия в чужда валута дребен бизнес и няма да ползва чуждестранните резерви заради проблемните кредити.

От централната банка на страната препоръчват бързо да се приеме закон за частния фалит като нова мярка за справяне с “лошите” кредити.

Високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата в Унгария в чуждестранна валута е най-големият риск пред страната. Това ограничава и ефективността на монетарната политика, тъй като по-голямата част от дълговете на домакинствата е деноминирана в евро и швейцарски франкове.

Институцията понижи основната лихва до рекордните 4,75%, а инфлацията се срина до 38-годишно дъно заради отслабеното търсене и понижените цени на енергията. Матолчи потвърди, че е дискутирал с банкери и експерти възможностите за допълнително понижение на основната лихва до “консенсусни нива”. Той обаче не коментира подробно колко още основният лихвен процент може да бъде понижаван.

Същевременно Чефалви намекна, че може да се очакват още бюджетни съкращения, за да се приведе бюджетът на Унгария съгласно европейските изисквания за дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Ние няма да помагаме на тези, които са взели кредити в чужда валута!Да си знаят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
korker
преди 11 години
И кво? Край на комунизъма?Не е нормално постоянно да се помага на закъсалите, защото така хората се възпитават лошо, че винаги има кой да ги измъква от калта в която сами са се натресли. Време е да се оставят механизмите на пазара да си работят нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още