IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария оряза лихвата до ново рекордно дъно, но ще забави темпото на понижение

Според президента на централната банка на страната бъдещи понижения с по 10 базисни пункта биха били "прагматични" и "практични"

22:07 | 23.07.13 г.
Унгария оряза лихвата до ново рекордно дъно, но ще забави темпото на понижение

Унгария може и да забави темпото на понижаване на лихвените проценти, след като оряза основната лихва за 12-ти пореден месец, заяви президентът на централната банка на страната Дьорд Матолчи, отхвърляйки и спекулациите за прекъсване на цикъла на разхлабване, съобщи Bloomberg.

Банката понижи лихвата по двуседмичните депозити до 4% от досегашните 4,25%, оправдавайки единодушната прогноза на анализаторите.

Краят на този цикъл може да приключи при нива между 3% и 3,5%, като нивото може да бъде постигнато и с понижения от по-малко от 25 базисни пункта, отбеляза Матолчи. „Налице е не само възможност, а е и необходимо понижаването на лихвата да продължи“ смята той.

По думите му понижения с по 10 базисни пункта в противовес на стандарното орязване на лихвата с 0,2 5 процентни пункта биха били „прагматични“ и „практични“. Прогнозата за средносрочната инфлация в Унгария и финансовата стабилност позволяват още понижения на лихвите в помощ на икономическото възстановяване от миналогодишната рецесия, убеден е той.

Икономисти, сред които и представители на посредническата фирма Equilor Zrt. в Будапеща, прогнозират, че днешното понижаване на лихвата ще бъде предпоследното в цикъла на монетарно разхлабване, тъй като стесняващата се разлика с лихвите в развитите икономики увеличава риска от отлив на капитали от унгарските активи.

Днес унгарският форинт поевтиня с 0,6% спрямо еврото до 295,9768 форинта за евро, но през последните 3 месеца спечели 1,4% спрямо общата европейска валута – най-доброто представяне сред валутите на 20 развиващи се пазара, следени от Bloomberg. Доходността по еталонните 10-годишни унгарски държавни облигации пък се понижи до 5,94% днес от 6,9% преди месец.

„Чрез забавянето те печелят време, за да проследят прецизно как ще се развиват монетарната политика и какви данни ще се появят от развитите пазари“, заяви Давид Немет, икономист в  K&H – подразделението на KBC Groep NV в Будапеща. "Не зная дали лихвената политика ще се окаже много по-предвидима, ако те понижават с по 10 базисни пункта“, добави той.

Докато определящите монетарната политика в страни като САЩ и Великобритания продължават да държат разходите за заемане на средства близо до нулата, унгарската централна банка оряза общо 2,75 процентни пункта от основната лихва от август миналата година досега, осъществявайки и програма на стойност 750 млрд. форинта (3,4 млрд. долара), насочена към увеличаване на кредитирането за малките и средните предприятия.

На 27 юни финансовата институция понижи и прогнозата си за инфлацията до 2,1% на годишна база, като същевременно увеличи предвиждането си за икономическия растеж за настоящата година до 0,6%. През юни инфлацията в Унгария бе 1,9%, задържайки се близо до 39-годишно дъно, регистрирано през април благодарение на понижаването на цените на енергоносителите за домакинствата от страна на правителството.

Централните банки в Източна Европа разхлабват монетарната политика, след като дълговата криза в еврозоната сви търсенето за износните стоки. Полша понижи основната си лихва до рекордно ниските 2,5% през този месец, а Румъния направи същото, орязвайки я до 5% на 1 юли в първо понижение от повече от година. Управителят на чешката централна банка Мирослав Сингер заяви днес, че не е притеснен за „значителното разхлабване“ на монетарната обстановка, след като основният лихвен процент в страната е на практика нулев от ноември 2012 г.

Определящите монетарната политика в Унгария ще останат „внимателни и консервативни“ по отношение на вземаните решения, твърди Матолчи.

„Нарасналата волатилност в настроенията на световните финансови пазари и несигурната перспектива за световния икономически растеж ще продължат да представляват риск, който на свой ред изисква предпазлив подход по отношение на политиката“, се посочва в днешното изявление на Монетарния съвет към унгарската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още