IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рон Пол: Революцията на свободата трябва да започне в семейството

Общественото образование учи към зависимост от правителството и бюрократичното управление, смята бившият американски конгресмен

13:35 | 06.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По думите на Пол самоуправлението е в основата на свободата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По думите на Пол самоуправлението е в основата на свободата. Снимка: Ройтерс

Вече 30 години Рон Пол иска революция. Не реформи, а промяна в цялостното мислене на хората, или както самият той го нарича "Революция на свободата".

В голяма част от този дълъг период обаче бившият щатски конгресмен е бил сам в мисията си да убеди хората в най-важното нещо – личната им свобода. Никой обаче не може насила да бъде принуден да бъде свободен. Всеки трябва както да разбере преимуществата, така и да поеме отговорността.

Пол смята, че основите на свободното мислене трябва да бъдат заложени още от ранна детска възраст. Затова в последната си книга The School Revolution той твърди, че "не може да има цялостна революция без революция в образованието".

Бившият конгресмен от Тексас се застъпва в полза на домашното образование за сметка на общоприетите обществени норми. "Не може да има увеличение на свободата без едновременното покачване на отговорността", отбелязва Рон Пол, допълвайки и една от любимите си мисли – "Самоуправлението е в основата на свободата".

По думите му общественото образование по своята същност учи към зависимост от правителството и бюрократичното управление. "Семействата трябва да се научат да бъдат отговорни и да се самоуправляват, което подкрепя свободата. Революцията трябва да започне в семейството", смята Пол.

Но това връщане на образованието в семейството, или поне много по-близо до семейния контрол, изисква промяна в начина на финансиране. "Ако държавните училища се управляваха на местно ниво, проблемът с монополния контрол върху образованието на цялото американско население в училищна възраст щеше до голяма степен да отпадне. "Собствениците" на училищата щяха да бъдат местните училищни бордове, които да определят програмата, стандартите за дисциплина и таксите. Средствата за реформа винаги изискват промяна в източника на финансиране", посочва Рон Пол.

По думите на Пол 20% от учащите биха могли да се обучават вкъщи в търсенето на личната си свобода. Но в книгата той вижда това като началото на блокирането на настоящата обществена система. Интернет-базираното обучение намалява цената на домашното образование до степен, възприемана като оптимален вариант за много хора. "С това ниво на отказ от системата скоро ще има широк кръг застъпници на възстановяването на локалния контрол и основополагащия родителски принос в местното образование", посочва още той.

Перспективата 20 на сто от американските младежи да се обучават у дома с майките си обаче хвърли много феминистки организации в откровена паника.

"Ако искате да постигнете 20% от децата да се обучават в домашни условия, това ще означава голям спад в броя на жените в работната сила. До голяма степен именно жените правят домашното образование. Много от тях не могат да си позволят да се откажат от работата си, за да се отдадат на грижи за техните деца. Загрижена съм за застъпничеството на домашното образование на това ниво", отбелязва един от най-популярните британски журналисти Кати Кей.

Но Кей пречупва ситуацията през собствените си възгледи. Възгледи, които нямат нищо общо със свободата. За нея дори 20% от децата да се обучават вкъщи, това би било катастрофално за женската част от работната сила, така че "ние трябва да обезкуражим тази възможност за образование".

Според изследване на Forbes от 2012 г. 84% от работещите жени смятат, че оставането вкъщи е финансов лукс, към който се стремят. Нещо повече – над 35% от анкетираните негодуват срещу партньора си, че не печели достатъчно, за да направи тази мечта реалност.

Колкото повече жени разсъждават като Кати Кей, толкова повече деца ще бъдат оставени на произвола на тежката бюрократична машина, наречена държавно образование. Все по-малко родителски двойки пък ще имат времето и енергията да следят развитието на наследниците си.

Истината е, че Рон Пол може би надценява текущите възможности на домашното образование във времената на криза, които са обхванали голяма част от развития и развиващия се свят. Истина е обаче и че бъдещето на свободата на отделния индивид е поставено на карта. Карта, от която зависи развитието на човешката цивилизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
- То не, че сега не решават, де ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"...обаче, зомбиране може да става и от двете "страни на барикадата".И в частните - също. "---------------------------Тъкмо това исках да кажа: една от причините, поради които го искат този тип образование е да могат, конкретни хора да решават как точно да протича "зомбирането".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Обзалагам се, обаче, зомбиране може да става и от двете "страни на барикадата". И в частните - също. Просто, акцентите са разположени другояче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Явно, някои хора имат сериозни бизнес интереси в областта на образованието, "--------------------При такива "стратегии", целите са на мн. нива и неизменно присъства частната материална изгода, както си отбелязал: определени хора ще сучат, както от държавата, така и от доходите на индивидите;)) По-далечната мишена, обаче са мозъците на "бройлерите", които ще се "произвеждат", те трябва да са гарантирано неспособни, да разсъждават вън от щампата с която ще им бъде форматирано съзнанието ;))Но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Докато учих /а завърших ВУЗ през 1992-ра/ никой не се занимаваше да ме навива да бъда зависим от държавата. И там, Свободата беше и на върха на молива, и в душите ни. Според мен, Рон Пол визира не държавата като такава в нашето разбиране, а американското правителство, като често, американците се губят сами в своя си трактат на думата "government".Проблемът е техен, колкото и да е сериозен. Явно, някои хора имат сериозни бизнес интереси в областта на образованието, при което, "частно" се конкурира /не особено успешно/ с "държавно". Друг въпрос, че и у нас, в масовите учИлища, нещата са трагични...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Никой обаче не може насила да бъде принуден да бъде свободен. Всеки трябва както да разбере преимуществата, така и да поеме отговорността.-----Това значи ли, че не трябва да си задаваме въпроси за преимуществата от една такава структура на организация на обществото, каквато е държавата и принципите, около които искаме да я изградим? Значи ли, че се отхвърля опцията, да сравняваме и оценяваме критично, преимуществата и отговорностите, които произтичат от наличието на определен тип държава, спрямо тези, произтичащи от избора на тоталната лична свобода?Не се ли крие зад тази явна пропаганда и нещо друго: опит да се оправдае подготовката за поредното грабителство - да отнемеш на средностатистическия човек, възможността да се образова, вероятно единствения му инструмент/оръжие за развитие (във всеки смисъл на понятието: развитие)?Може да имам изкривена представа за тексасците, но ми се струва, че този буламач, Рон Пол може да го продаде само на част от местния си електорат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още