IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върнат ли към растеж латиноамериканските борси?

Инвестиционният фонд Gávea очаква силна година както за региона, така и за САЩ и Китай

10:30 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се върнат ли към растеж латиноамериканските борси?

Базираното в Рио де Жанейро подразделение за Латинска Америка на JP Morgan е оптимистично настроено по отношение развитието на местния пазар през 2014 г.

"Ние виждаме потенциал за положителни изненади в печалбите през 2014 г.", заяви пред CNBC ръководителят на Gávea Investimentos Томас Соуза. "Продължаваме да преследваме стратегия на инвестиции в акции, за които вярваме, че са устойчиви към предизвикателната икономическа среда", добави той.

Gávea, която е филиал и на американския хедж фонд Highbridge Capital Management, управлява активи на стойност 7,21 млрд. щатски долара.

Соуза прогнозира, че ръстът на печалбите в Бразилия може да достигне 20 на сто през следващата година. Оптимистичният възглед идва на фона на една година, съпътствана от загуби. Анализираните от компанията бразилски и латиноамерикански акции са на път да затворят годината със спад от над 9 на сто. Резултатът обаче е по-позитивен, отколкото загубата на индекса MSCI Emerging Markets Latin American, която достига 13,3%. Само бразилската фондова борса Bovespa's пък е надолу с цели 19,16%.

Наскоро инвестиционният фонд Gávea загуби средства от отварянето на дълги позиции в петрол и газ.

Томас Соуза признава, че голяма част от експертите продължават да са настроени "мечи" спрямо бразилската икономика, но посочи, че песимизмът е прекален.

"Ние вярваме, че след близо три години на свиване на маржовете и последователни слаби печалби, най-накрая сме достигнали повратната точка. Това би могло да бъде положително за капиталовите пазари като цяло въпреки отрицателната макро среда", посочи експертът.

Анализаторите от Gávea са оптимисти и по отношение на Китай и Съединените щати.

"Вярваме, че много от трудностите на Китай, особено в пазара на акции, създадоха асиметрия, от която можем да се възползваме", отбелязаха в писмо до инвеститорите в Gávea икономистите Едуард Амадео, Арминио Фрага и Габриел Срор.

"Смятаме, че фискалната тежест върху растежа в САЩ през 2014 г. трябва да бъде по-малка от тази през 2013 г.", посочиха експертите. Те допълниха очакванията си, че ръстът на щатския БВП ще бъде в диапазона 2,5-3%.

В резултат на това Gávea има дълги позиции в китайските акции в Хонконг и Шанхай, както и в американския долар срещу валутите на развитите икономики като Канада, Япония и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още