IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф притиска ЕС за създаването на презокеанска комуникационна връзка

Целта е намаляване на зависимостта на Бразилия от САЩ на фона на информацията, че Вашингтон подслушва държавния глава

16:31 | 24.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

В Брюксел президентът на Бразилия Дилма Русеф защити идеята си за създаване на комуникационна връзка под Атлантическия океан, която да свързва страната й директно с Европа. Целта ще бъде намаляване на зависимостта на Бразилия от САЩ на фона на информацията, че Вашингтон е подслушвал държавния глава, пише Ройтерс.

На годишната среща между Бразилия и Европейския съюз (ЕС) Русеф е поискала финансова помощ за оценявания на 185 млн. долара проект, който може да бъде стартиран следващата година, като част от опитите за опазване на интернет трафика от наблюдението на американците.

„Работим по финансовата архитектура на фибро-оптичната мрежа, която да осигури директната връзка между Бразилия и Европа“, сподели служител от администрацията на Русеф. Тя е на посещение в Брюксел, за да се срещне с ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Миналата година президентът на Бразилия отложи своя визита във Вашингтон в знак на протест, че Националната агенция за сигурност на САЩ е подслушвала телефона й и е имала достъп до нейната електронна поща. Европейските лидери откликват на призива на Бразилия, още повече след като и немският канцлер Ангела Меркел стана жертва на подслушванията. След случилото се президентът Барак Обама забрани подслушванията на световните лидери, но въпреки това доверието към страната също пострада.

Бразилия разчита на презокеанските връзки със САЩ, за да пренесе цялата си комуникация в Европа. Единствената съществуваща връзка между Стария континент и южноамериканската страна е остаряла и се използва само за пренос на гласови данни.

Брюксел заплашва да прекрати споразуменията между ЕС и САЩ относно трансфера на данни, освен ако Вашингтон не увеличи гаранциите за защита на данните на европейските граждани.

Друг служител, който е пожелал да остане анонимен, каза пред Ройтерс, че планът на  Бразилия и ЕС е част от по-широката дискусия относно „запазването на интернет пространството като място за свободна комуникация, управлявано прозрачно, с уважение към личността“.

При сегашните планове джойнт венчърът между бразилския доставчик на телекомуникационни услуги Telebras и испанската компания за производство на кабели IslaLink Submarine Cables ще изгради комуникационната връзка. Telebras ще притежава 35% от акциите, а IslaLink - 45 на сто. Европейските и бразилските пенсионни фондове биха могли да си поделят останалия дял.

Според друг източник на агенцията общият дял на Бразилия трябва да бъде над 50% и затова пенсионните фондове в страната ще вложат повече средства от европейските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
crammer
преди 10 години
Притисна! - добре звучи, само че дали наистина е така е един въпрос. Колко икономически е обусновано е друг въпрос. Тази, както и путин, както и нашите са все един сорт буклуци. Идеи, приказки, обещания и всичко, само за едно нещо не се сещат - все някой трябва да плати накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още