IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия е най-големият вносител на американско военно оборудване за 2013 г.

Саудитска Арабия, Оман и Обединените арабски емирства са внесли повече оръжие, отколкото всички страни в Европа взети заедно

09:23 | 25.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия е най-големият вносител на американско военно оборудване за 2013 г.

През 2013 г. Индия е внесла от САЩ военно оборудване на стойност 1,9 млрд. долара. По този начин азиатската страна се превърна в най-големия купувач на американски оръжия, показва изследване на IHS Jane's, цитирано от CNBC.

От своя страна САЩ, които са най-големият износител на военно оборудване, изместиха Русия като първи доставчик за Индия. Само за миналата година американците са експортирали оръжия за 25,2 млрд. долара спрямо 24,9 млрд. долара през 2012 г.

Индия, която е внесла оръжия за общо 5,9 млрд. долара, се превърна в най-големия купувач от САЩ, измествайки Саудитска Арабия. Покупките включват стратегическите транспортни самолети на Boeing C-17A и P-8I Maritime Patrol Aircraft.

През 2010 г. Индия задмина Китай по внос на оръжия, показват данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute), който следи световната търговия с оръжия. Въпреки това до този момент повечето от доставките на оръжия са били от Русия най-вече защото е било необходимо заменяне или извършване на поправка на оборудването, закупено от бившия Съветски съюз.

През 2009 г. Индия внесе от САЩ военно оборудване на стойност 237 млн. долара, но през 2013 г. вносът вече достигна 1,9 млрд. долара. Почти половината от обществените поръчки в областта на отбраната за 13,4 млрд. долара изтекоха в чужбина. Индия заема близо 10-процентен дял от 63-милиардният международен пазар, като задминава Китай и повечето страни от Близкия Изток.

Индия не успя да започне производството на свои високотехнологични оръжейни системи. Но страната зависи силно от вноса в опитите си да настигне по-добре оборудваните китайски военни сили.

Статистическите данни за търговията с оръжие може да са неточни заради доставките на скъпо оборудване като самолети, например. Но последните данни, които представят информация за доставките, а не за сключените договори за продажба, са важни, защото други западни износители на оръжия не съумяват да сключат сделки с Ню Делхи заради корупционни скандали, отслабващ икономически растеж и бюджетни ограничения.

Страните от Близкия Изток продължават да внасят военно оборудване с бързо темпо. Това прави една трета от световния пазар. Заедно Саудитска Арабия, Оман и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са внесли повече оръжие, отколкото страните в Европа взети заедно. Миналата година трите държави са закупили оръжия за 9,3 млрд. долара при 8,7 млрд. през 2012 г.

Само Саудитска Арабия е внесла оръжия за 5,4 млрд. долара, което е почти двойно от вноса за 2,2 млрд. долара през 2009 г. Очакванията са, че до 2015 г. импорта на страната ще нарасне до 7,8 млрд. долара. Прогнозите са, че вносът на ОАЕ ще се удвои. До 2015 г. сумата ще възлиза на 3,1 млрд. долара, което е повече от сегашните 1,4 млрд. долара. Половината от вноса в региона е извършен от американски компании.

В следващите 18 месеца Южна Корея ще влезе в топ 10 на най-големите износители на оръжия за пръв път, а очакванията са, че през 2015 г. страната ще задмине Китай. Миналата година Сеул е изнесъл оръжие за 600 млн. долара, но към 2015 г. вече ще експортира 1,5 млрд. долара на година и дори ще измести най-големите западни износители на оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не си ли спомняте с какво една бивша г-жа Саркози изнудваше Кадафи за да освободи нашите медици задържани в Либия с фалшиви обвинения?С чипа за активация на цялата им модерна френска комуникационна общовойскова система, който се сменя през няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
realista
преди 10 години
Тази печалба си е чиста като загуба, защото САЩ след това в пъти повече пари дават за да умиротвотряват, а да не говорим за войниците им, които са убити с техни оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Въобще не се безпокой за това.Новите модерни въоръжени системи са проектирани така, че производителя да има възможност "да дръпне шалтера" ако е необходимо.Опасно ще стане ако ухабитите сами започнат да произвеждат модерно въоръжение (както например Иран се опитва).Впечатляващ е възхода на Южна Корея и в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 10 години
Не знам дали света е готов за новата ислямска супер държава създадена на база на ухабибската мрежа . Освен че е финансова супер сила вече е и въоръжена до зъби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още