IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия изпревари Китай като най-атрактивната инвестиционна дестинация

Инвестиционните перспективи пред страната остават положителни въпреки предизвикателствата пред икономиката, посочват от Ernst & Young

11:02 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия изпревари Китай като най-атрактивната инвестиционна дестинация

Индия е изпреварила Китай като най-привлекателна инвестиционна дестинация, според Ernst & Young (EY), като рязката обезценка на рупията и отварянето на нови сектори за чуждите играчи подкрепят привлекателността на страната, съобщава CNBC.

След Индия се нареждат Бразилия, Китай, Канада и САЩ, показва деветият двугодишен Барометър за инвестиционното доверие на EY – проучване сред 1600 висши мениджъри от над 70 страни. В предното проучване лидер бе Китай, следван от Индия и Бразилия.

„Инвестиционните перспективи пред Индия остават положителни въпреки предизвикателствата пред икономиката в последно време“, коментира Амит Канделвал от EY. “В същото време подобрените условия в световната икономика подкрепиха доверието на предприемачите. Уверението на Федералния резерв, че скоро няма да свие монетарните стимули подсили доверието на корпоративните мениджъри.“

През последната година Индия ускори усилията си да привлече външен капитал, облекчавайки притока на преки чуждестранни инвестиции в няколко отрасъла, включително телекомуникационния, петролния и газовия, и търговията на дребно.

В допълнение, на фона на макроикономическото напрежение и голямата задлъжнялост, някои индийски компании се опитват да се освободят от несвойствени бизнеси, създавайки големи възможности за чужди инвеститори, които търсят по-сериозна роля на индийския пазар.

Секторите, в които се очакват най-много сделки са автомобилният, технологичният и потребителските продукти, посочват от YE.

Корпоративните ръководители в глобален план са по-оптимистично настроени за сключването на нови сделки, което е подплатено от нарастващата увереност в световната икономика, като 35% от тях планират придобивания спрямо 25% преди година.

„Нагласите към сливания и придобивания са повишени от много по-позитивните виждания относно фундаменталните показатели – наблюдава се отчетливо увеличение в броя и качеството на възможностите за придобивания, както и значително нарастване на вероятността за успешно приключване на сделките“, коментира Пип МакКрости, вицепрезидент в YE за консултирането на сделки.

Ръководителите, които са изразили намерение да участват в големи сделки (501 млн. долара до 1 млрд.) са се удвоили за последните шест месеца. Тези, които са фокусирани върху малките сделки (под 51 млн. долара) са намалели до 27% от 38% преди година, като по-голямата увереност усилва апетита за по-големи сделки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още