IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците никога няма да се откажат от оръжието си

Политиците опитват да използват инциденти, за да компрометират оръжейната индустрия в страната, категорични са представители на сектора

12:30 | 05.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Американците никога няма да се откажат от оръжието си

Американците никога няма да се откажат от оръжието си. Категоричен в това виждане е вицепрезидентът на Националната оръжейна асоциация в САЩ Уейн Лапиер, предава Ройтерс.

При закриването на годишната конференция на организацията, която се проведе в Хюстън, Лапиер подчерта, че политиците са се опитали да използват масовото убийство в Кънектикът и други подобни случаи, за да компрометират асоциацията.

Лапиер разкритикува директно президента Барак Обама и неговите усилия да прокара в Конгреса законовите промени за затягане на контрола при продажбата на огнестрелни оръжия.

Промените щяха да предвиждат по-задълбочени проверки на хората, които си купуват оръжия по интернет и в магазините.

Сенатът обаче миналия месец блокира идеята и според Лапиер "нормативният акт си е получил заслуженото".

"Този закон нямаше да спре масовите убийства, като тези в Нютаун или Орора", заяви Лапиер.

Две допитвания на общественото мнение пред последните месеци показаха, че между 86 и 88 процента от американците подкрепят идеята за по-задълбочени проверки на хората, които си купуват оръжие. Петдесет и девет процента от американците са недоволни, че законовите промени в тази насока не са минали през Сената, предаде Ройтерс.

На този фон дълбоките дебати за правото на притежаване на оръжие се изостриха, след като в началото на седмицата 5-годишно американче уби сестра си на 2 годинки със собствената си пушка.

Драмата извади на яве един бизнес в САЩ, на който досега не се обръщаше такова голямо
внимание - производството и продажбата на оръжия, специално проектирани за деца, пише френският вестник Figaro.

Подобна идея е немислима в Европа, но в САЩ Втората поправка на конституцията превръща носенето на оръжие в нещо свято. На това разчита компанията Crickett, специализирала се в продажбата на огнестрелни оръжия само за деца от 4 до 10
години.

С цел привличане на интереса компанията предлага пушки в розово за момичета и в синьо за момчета, качва в интернет клипове, илюстриращи как се ползват пушките, продава и книги, хвалещи подвизите на ловци.

Аксесоари като ловни шапки и елечета, но за деца, също се продават от фирмата.

Компанията произвежда оръжия за деца от 1996 г. По онова време годишно е пускала на пазара по 4000 пушки. Сега фирмата има 70 души персонал и произвежда 60 000 пушки. Предлага и резервни части за тях.

Пушките дори се търгуват в супермаркетите от веригата Wal-Mart. Една детска пушка струва едва 150 долара, тоест по-малко от къщичка за куклата Барби, например.

Темата за попадането на оръжия в неподходящи ръце в САЩ е особено актуална след масовото убийство в Кънектикът, където 20-годишен младеж уби 26 ученици и учители, плюс майка си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 11 години
...имат оръжие което нямат право да използват и е под 10 ключа.. не си сериозенАко в Швейцария има толкова бедни хора с толкова гладни деца както е в РБ престъпността им няма да е никак различна от нашатаНеравество+бедност = ПРЕСТЪПНОСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 11 години
В РБ има голяма престъпност заради неравенствотовиж индекса на цру и ще откриеш много прилика м/у РБ и САЩ делят си 100 - 101 място Това е причината за голяма престъпност - НЕРАВЕНСТВОТО, ако в РБ е толкова лесно да се сдобиеш легално с оръжие колкото в САЩ РБ ще изчезне от картата 20 години по-рано от предвиденото - ПОВЯРВАЙТЕ МИВсички масови убийства в САЩ са фактически САМОУБИИСТВА! Да това са хора разярени на обществото по една или дуга причнина и вместо да скочат от моста или да легнат под влака те решават да МЪСТЯТ на обществото в подледния си миг. За тях ТЕ самите са жертва, а не УБИИЦИ и искат да накажат неволните си палачи/със бездействието си/И за съжаление специално за САЩ, аз разбирам тези отчаяни хора... те просто имат оружие което им дава МНОГО СИЛА/ВЛАСТ, която никога не са имали и са били потъпквани цял живот... Още ли искаш това за разведения си пиян съсед албобо..правото на всеки да е съдия и палач..наистина лиили и ти си един от тях/нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
В подкрепа на вашият коментар, колега искам да кажа следното нещо. Кой ***, или какъвто и да е би се осмелил да ми обере къщата или открадне колата, ако знае, че в къщи има поне 3 - 4 чифтета, както е във всеки дом в Швейцария. Защо си мислите, че в Швейцария не се краде? Сигурно там хората са мили и добрички? Прочетете историята и ще видите, че не е така. Всички по-сериозни владетели в Европа, като Наполеон, Петър Първи, Бисмарк са имали Щвейцарска гвардия. И това им е било най-елитното войсково подразделение, защото швейцарците са сред най-големите дзверове в Европа. В Швейцария във всеки дом има огнестрелно оръжие и наказанието за каквато и да било кражба може да се окаже смърт. Тръгваш да ми крадеш колата, и ако не съм аз - комшията те гръмва, па после оди доказвай, че не си камила. Който не ми вярва - да отиде и да открадне нещо в Швейцария. Много искам да го видя кой ще е тоя смелия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Специално за оръжието, точно от САЩ трябва да си учим. БГ има едни от най-стогите ограничения за притежаване и носене на оръжие в целия свят. Ако някой се съмнява, нека опита да се сдобие законно с пистолет. Не съм забелязал да липсват убийства обаче. Гангстерите винаги са си били добре виоръжени и това няма да се промени с по-строги регулации. На челни места сме по битова престъпност, въпреки, че сме на челни места и по брой полицаи на глава от населението. А че масовите убийства ще намалеят ако има по-стог контрол над оръжията е пълна демагогия. Масовите убийци са болни хора и те ще убиват без значени дали имат или нямат огнестрелно оръжие. По-стогите регулации ощетяват само обикновените хора, които искат да притежават оръжие за самозащита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
..... Бог създаде хоpата, "Colt" ги направи равни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Манипулацийка на договора! Идва им времето и на тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
kane
преди 11 години
Подобна идея е немислима в Европа, но в САЩ Втората поправка на конституцията превръща носенето на оръжие в нещо свято......................................................................................................Янките са превърнали страната си в 3то разрядна република в това отношениеЛошото е че съветниците на българските управници идват от там. От земята на смърдящ капитализъм. От земята където парите са по-ценни от живота. Където корумпиращия е н а почит и го е превърнал в професия - викат му лобист. Там където "бизнеса" има повече парава от човека. Така е! В САЩ всеки който има фирма на практика притежава втора самоличност. Този втори ти АЗ е в много по-привелигерована позиция от първия човешкия АЗ. Прави впречетление че този проблем започва да изпъква и в моята родина..Искам просто да кажа САЩ не са тези от които трябва да взаимстваме каквото и да било
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още