fallback

Централните банки купуват ударно акции

Водещите централни банки са изгубили 200-250 млрд. долара заради спадащите доходности по облигациите през последните години

16:20 | 16.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите световни централни банки, включително и китайската, инвестират ударно в акции, след като ниските лихвени проценти стопиха приходите им, сочи проучване, проведено сред 400 институции в публичния сектор, цитирано от Financial Times.

„Инвеститорският клъстер от централните банки се превърна в основен играч на световните фондови пазари“, гласи доклада на банковата изследователска и консултантска група Official Monetary and Financial Institutions Forum (Omfif). Тенденцията „може да допринесе за повишаването на цените на акциите“, предупреждават експертите.

Водещите световни централни банки са изгубили между 200 млрд. и 250 млрд. долара от лихвен доход в резултат на спадащите доходности по облигациите през последните години, изчисляват още от Omfif, но без повече подробности. „Това се дължи отчасти на намалените лихвени плащания по пасивите в счетоводния баланс.“

Традиционно централните банки са консервативни и потайни мениджъри на официалните си резерви. Въпреки оскъдните детайли от първото изследване на Omfif, озаглавено „Global Public Investor“, анкетата разкрива, че институциите губят приходи в резултат на ниските лихвени проценти, които те понижиха в отговор на глобалната финансова криза.

Проучването, до което британското издание има достъп, показва, че общо 400 институции в публичния сектор на 162 държави са направили инвестиции за 29,1 трлн. долара, включително и в злато.

Действията на централните банки, насочени към стимулиране на икономиката, включително и т.нар. количествени улеснения, преднамерено подтикнаха инвеститорите да търсят по-рискови активи, а от 2009 г. цените на акциите растат рязко. Това пък от своя страна породи опасенията за евентуални корекции на фондовите пазари, ако икономическият растеж се окаже разочароващ.

Държавната администрация за обмен на валута на Китай (State Administration of Foreign Exchang, или SAFE) е „най-големият притежател на акции сред институциите в публичния сектор“, посочват от Omfif, позовавайки се на официални лица. SAFE, която управлява 3,9 трлн. долара, е част от Централната банка на Китай (People’s Bank of China, или PBOC). „Изглежда, че PBOC директно купува миноритарни дялове в стратегически европейски компании“, добавят експертите, провели проучването.

В глава в доклада на Omfif, касаеща тенденциите при китайските чуждестранни инвестиции, се посочва, че интересите на SAFE в Европа „са отчасти стратегически“, защото „конкурират монополистичната сила на американския долар“ и съответстват на глобалните финансови амбиции на Пекин.

В Европа централните банки на Швейцария и Дания са сред тези, инвестиращи в акции. Делът на ценните книжа при Swiss National Bank е 15%. Към края на 2013 г. портфейлът с акции на Датската централна банка възлиза на около 500 млн. долара.

Като цяло Omfif заключава, че „световните инвеститори в публичния сектор“ са увеличили вложенията си в публично търгувани акции „с поне 11 трлн. долара в последните няколко години“, но без да уточняват от какво ниво или какъв дял се пада на централните банки и другите инвеститори в публичния сектор, сред които попадат и държавните пенсионни фондове, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
fallback