IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай одобри намаляването на задължителните резерви на три банки

Премиерът Ли Къцян изрази увереност, че страната ще изпълни целта си за икономически растеж от 7,5% през тази година

11:39 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай одобри намаляването на задължителните резерви на три банки

Китайската централна банка намали изискванията за задължителните минимални резерви на три търговски банки с цел да насърчи икономическия растеж в страната без да прибягва до по-мащабни стимули, пише Bloomberg.

Централната банка одобри понижаване от половин процентен пункт на задължителните минимални резерви на Industrial Bank, Minsheng Bank и Merchants Bank, обявиха официални лица. 

Ходът на централната банка е продиктуван от перспективата пред растежа на икономиката, който се очаква през тази година да бъде най-слабият от 1990 г. насам. От друга страна тя избягва прилагането на по-широкообхватни мерки, за да се застрахова от влошаването на кредитния риск, който беше достатъчно завишен по време на и след финансовата криза.

„Това е допълнителен знак, че неутралната парична политика води до облекчаване, като в същото време показва, че централната банка все още не е готова да изпрати силен сигнал за политика на облекчаване чрез по-агресивни мерки“, коментира старши икономистът на Citigroup Шуан Дин.

Трите банки имаха общо 7 трлн. юана депозити в края на 2013 г., което означава, че понижаване на изискванията от половин процентен пункт ще освободи около 35 млрд. юана от тях, които ще бъдат използвани за кредитиране на малкия и микро бизнеса, както и земеделието, според политиката на централната банка.

„От една страна това е положително за растежа, но от друга включването в списъка с по-ниски изисквания на големи частни банки намалява възможността за широкообхватни действия, а това е ключов сигнал“, коментира старши икономистът в Credit Agricole Дариуш Ковалчук.

Очакванията за китайския икономически растеж през тази година са той да се забави до 7,3%. Премиерът на страната Ли Къцян обаче изрази увереността си, че страната ще изпълни целта си за растеж от 7,5 на сто, като посочи, че правителството е готово да се намеси, ако е необходимо, съобщава CNBC.

„Китайската икономика трябва да расте с един добър темп, който се очаква да е около 7,5% през тази година. Това е по-бавно от преди, но е съвсем нормално и в реда на нещата“, каза той за лондонския вестник The Times в понеделник.

„Въпреки значителния натиск върху нея, икономиката се движи по стабилен курс. Ние ще продължим да правим предварителни и умерени промени, ако е необходимо. Подготвени сме за обезвреждането на редица рискове и сме уверени, че ще достигнем тазгодишната си цел“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още