IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китай трябва да свикне с по-бавния растеж

Трябва да засилим самочувствието си, да се адаптираме към новото нормално състояние, посочи китайският президент

21:38 | 12.05.14 г.
Си Дзинпин: Китай трябва да свикне с по-бавния растеж

Президентът на Китай заяви, че втората по големина икономика в света трябва да свикне с по-бавния растеж, парирайки очакванията за нови стимули, пише англоезичното местно издание South China Morning Post.

Коментарите на Си Дзинпин дойдоха на фона на отслабването на търговията и производството. Китайският икономически растеж се забави през последното тримесечие до 7,4 на сто, след като през цялата минала година ръстът достигна 7,5 на сто – най-слабото представяне от 1999 г. насам.

"Трябва да засилим самочувствието си, да се адаптираме към новото нормално състояние въз основа на характеристиките на икономическия растеж на Китай през текущата фаза и да останем с хладни умове", посочи Си.

Управляващата комунистическа партия се опитва да насочи икономиката към самоподдържащ растеж, базиран на вътрешното потребление, а не както бе досега – на външната търговия и засилените публични инвестиции.

Въпреки че много китайски политически лидери и експерти призоваха Пекин за въвеждането на допълнителни стимули с оглед на забавеното търсене на китайския износ, властите отпуснаха минимално количество средства. За последно това се случи през март.

Официалните планове на китайските власти включват икономически растеж за текущата година от 7,5 на сто. За момента обаче проблем се оказват общият внос и износ, които отстъпват с по около 0,5 на сто.

По думите на анализатори управляващата партия изглежда склонна да приеме икономически растеж под заложения целеви праг от 7,5 на сто, ако скоростта на създаване на нови работни места остане достатъчно висока. По този начин ще бъде избегнато засилване на политическото напрежение.

В реч по време на посещението си в централната провинция Хънан Си Дзинпин посочи, че правителството ще се фокусира върху по-дългосрочни реформи, насочени към стабилизиране на растежа. По думите му Китай се нуждае от избягване на рисковете, поради което ще "вземе навременни мерки за противодействие, за да се намалят потенциалните негативни ефекти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още