IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки купуват ударно акции

Водещите централни банки са изгубили 200-250 млрд. долара заради спадащите доходности по облигациите през последните години

16:20 | 16.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Водещите световни централни банки са изгубили между 200 млрд. и 250 млрд. долара от лихвен доход в резултат на спадащите доходности по облигациите през последните години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водещите световни централни банки са изгубили между 200 млрд. и 250 млрд. долара от лихвен доход в резултат на спадащите доходности по облигациите през последните години. Снимка: Ройтерс

Водещите световни централни банки, включително и китайската, инвестират ударно в акции, след като ниските лихвени проценти стопиха приходите им, сочи проучване, проведено сред 400 институции в публичния сектор, цитирано от Financial Times.

„Инвеститорският клъстер от централните банки се превърна в основен играч на световните фондови пазари“, гласи доклада на банковата изследователска и консултантска група Official Monetary and Financial Institutions Forum (Omfif). Тенденцията „може да допринесе за повишаването на цените на акциите“, предупреждават експертите.

Водещите световни централни банки са изгубили между 200 млрд. и 250 млрд. долара от лихвен доход в резултат на спадащите доходности по облигациите през последните години, изчисляват още от Omfif, но без повече подробности. „Това се дължи отчасти на намалените лихвени плащания по пасивите в счетоводния баланс.“

Традиционно централните банки са консервативни и потайни мениджъри на официалните си резерви. Въпреки оскъдните детайли от първото изследване на Omfif, озаглавено „Global Public Investor“, анкетата разкрива, че институциите губят приходи в резултат на ниските лихвени проценти, които те понижиха в отговор на глобалната финансова криза.

Проучването, до което британското издание има достъп, показва, че общо 400 институции в публичния сектор на 162 държави са направили инвестиции за 29,1 трлн. долара, включително и в злато.

Действията на централните банки, насочени към стимулиране на икономиката, включително и т.нар. количествени улеснения, преднамерено подтикнаха инвеститорите да търсят по-рискови активи, а от 2009 г. цените на акциите растат рязко. Това пък от своя страна породи опасенията за евентуални корекции на фондовите пазари, ако икономическият растеж се окаже разочароващ.

Държавната администрация за обмен на валута на Китай (State Administration of Foreign Exchang, или SAFE) е „най-големият притежател на акции сред институциите в публичния сектор“, посочват от Omfif, позовавайки се на официални лица. SAFE, която управлява 3,9 трлн. долара, е част от Централната банка на Китай (People’s Bank of China, или PBOC). „Изглежда, че PBOC директно купува миноритарни дялове в стратегически европейски компании“, добавят експертите, провели проучването.

В глава в доклада на Omfif, касаеща тенденциите при китайските чуждестранни инвестиции, се посочва, че интересите на SAFE в Европа „са отчасти стратегически“, защото „конкурират монополистичната сила на американския долар“ и съответстват на глобалните финансови амбиции на Пекин.

В Европа централните банки на Швейцария и Дания са сред тези, инвестиращи в акции. Делът на ценните книжа при Swiss National Bank е 15%. Към края на 2013 г. портфейлът с акции на Датската централна банка възлиза на около 500 млн. долара.

Като цяло Omfif заключава, че „световните инвеститори в публичния сектор“ са увеличили вложенията си в публично търгувани акции „с поне 11 трлн. долара в последните няколко години“, но без да уточняват от какво ниво или какъв дял се пада на централните банки и другите инвеститори в публичния сектор, сред които попадат и държавните пенсионни фондове, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Замислям се и аз да си отворя една банка ли ко ?, ше си взиам заеми на 0.15% после ше ги раздавам за по 8% или 10% префенциялно в България народа е прос и 8% му се струват нищо, ше си спекулирам и житкам на покер и ако загубим ше ревна на Драгомирчо, че няя пари и ше изгорят хората и те ше си ме хрантутят с нови заеми, ше си купуам къщи и коли и бонуси и те тва е живота май, аз на тва му викам икономически възход, както повечето народ у форумо си мислят, че има такъв, то има ама описания ми метод ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Еми пише Swiss National Bank което си е това. От друга страна, мноо шантава тая централна банка на Швеците :)Като ФЕД, неква частнаhttp://***.snb.ch/en/iabout/snb/org/id/snb_org_stockThe National Bank is a special statute joint-stock company ..... approximately 55% of which is held by public shareholders (cantons, cantonal banks, etc.). The remaining shares are largely in the hands of private persons. А ние сме се загрижили тука за КТБ :) Там Хората с главно Ц ;) направо са си напазарували централната банка Ииииб..... а ние за пример ги даваме и им се радваме. Дай да номинираме КТБ за централна банка и стааме Швейцария (rofl)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
от цялото написано, аз разбрах, че централните банки са вече частни институции, то те са си такива, но в публичността е малко друго, те са там да създават ликвидност и пари в обръщение, ясно, вече явно и публично са си частни институции и те тва си е ... ше ги *** в нещастниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
е и най големата простотия "Водещите световни централни банки са изгубили между 200 млрд. и 250 млрд. долара от лихвен доход в резултат на спадащите доходности по облигациите през последните години, изчисляват още от Omfif, но без повече подробности. Това се дължи отчасти на намалените лихвени плащания по пасивите в счетоводния баланс." е та то те самите казват какъв ще е лихвения %, абе писателя централна банка е FED, ECB, BOE, BOJ за тея ли стаа въпрос или за алфа банк, Обб Пиреус и т.н. и тяхните загуби ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
еми айде де питай го от де са го преписали тва или са го съчинили, значи централните банки хем си печатат и после си купуват акции да имат възвръщаемост на напечатаното, че и още треа да утроят печатането, че да могат и печалбите да покрият, че и за хората в обръщение да има, пълни дивотиии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
"Тенденцията може да допринесе за повишаването на цените на акциите, предупреждават експертите." - е тва ме кефи, щом "експертите" казват, че могло значи трърд sell .... аз много обичам експерти да ми дават наклон на щеката ... :) че и китайската банка инвестирала в акции, майко ква дивотия, за кво са им акции на централните банки кат у тех е печатницата ненам, но по голема глупост не бях чел ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе, централните банки имат ли право да купуват акции? Аз не съм финансист ама тва ми звучи супер несериозно. Дори корпоративни облигации ми се струва абсурд, пък за акции дума да не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още