IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката за развитие на БРИКС ще бъде базирана в Шанхай

Индия ще поеме първото ротационно председателство

14:16 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банката за развитие на БРИКС ще бъде базирана в Шанхай

Лидерите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се споразумяха за структурата на новата банка за развитие, която ще има капитал от 50 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

„БРИКС набира политическа тежест и демонстрира своята роля на международната арена“, коментира бразилският президент Дилма Русеф след церемонията по подписване на споразумението във Форталеза.

Постигнато е било съгласие банката да бъде базирана в китайския финансов център Шанхай, а Индия да поеме първото председателство на ротационен принцип. Първият председател на Управителния съвет на банката ще бъде от Русия, а първият председател на Борда на директорите – от Бразилия.

Според руския финансов министър Антон Силуанов групата избрала Шанхай за централа, защото градът предлага по-добра инфраструктура и възможности за привличане на частно финансиране, като в него са базирани много инвеститори.

Формализирано е било създаването на валутен резерв на стойност 100 млрд. долара, от който членките ще могат да се възползват при криза с платежния баланс. 

Всяка страна-членка ще може да тегли различни суми от общия валутен резерв: Китай – 20,5 млрд. долара (половината от приноса му към резерва), Бразили, Русия и Индия – по 18 млрд. (толкова, колкото са внесли), а Южна Африка – 10 млрд. (двойно повече от вноската на страната).

„Това е вид застрховка. Спекулантите, търсещи по-слаби финансово страни, ще бъдат разколебани, защото държавите от БРИКС сега ще имат значителна стабилност да се справят с валутен проблем“, коментира бразилският финансов министър Гуидо Мантега.

Двете инициативи, които изискват законодателно одобрение, целят да предоставят алтернатива на финансирането от МВФ и СБ, в които страните от БРИКС искат да имат по-голямо влияние. Русия е предложила и създаването на инфраструктурен фонд, който може да започне да функционира през следващата година.

Създаването на новата финансова институция съвпада със забавянето на растежа в групата до около 5,4% през тази година от 10,7% през 2007 г. Делът на групата в световния износ достигна 16% през 2011 г. спрямо 8% през 2001 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още