IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски депутат предлага създаването на валута на БРИКС

Сергей Миронов предлага и изграждане на независими международни борси, които да не извършват сделки в долари

16:59 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Руски депутат предлага създаването на валута на БРИКС

Лидерът на фракцията „Справедлива Русия" в Държавната дума на Русия Сергей Миронов е предложил да се създаде международна резервна валута, поддържана от икономиките на страните от БРИКС – Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка, съобщи „РИА Новости".

„Да създадем световна резервна валута и система за разплащания, която да не зависи от финансовата система на САЩ и Запада… напълно съм убеден, че тази валута трябва да бъде международна, а не да зависи от определена отделна държава. Това може да се случи въз основа на огромните икономики на страните от БРИКС", заяви Миронов по време на заседание на долната камара на руския парламент.

Според Мирнов такава валута „ще бъде по-устойчива и по-търсена в световен мащаб“.

Освен това депутатът е посочил и нуждата от създаване на международни кредитни структури, способни да изпълняват функциите на Международния валутен фонд. Миронов предлага и изграждане на независими международни борси, които да не извършват сделки в долари. Според него подходяща алтернатива на американската валута е златото.

Всички тези инициативи депутатът обяснява с факта, че според него санкциите от страна на Запада към Русия ще се увеличават и ако не бъдат взети контрамерки, влиянието на Запада ще продължи да расте. 

Икономиките на страните от БРИКС за последните десет години:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още