fallback

СБ: Технологиите свиват драстично глобалния пазар на труда

Трудовият пазар се превръща в отделен пазар, което не се е случвало никога, коментира главният икономист на Световната банка

11:57 | 11.09.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологиите свиват драстично глобалния трудов пазар. За това предупреждава главният икономист на Световната банка Каушик Басу, цитиран от CNBC.

„Налице са тектонични размествания на световния трудов пазар заради технологиите. Изведнъж трудовият пазар се превръща в отделен пазар, което не се е случвало никога“, казва Басу по време на Световния икономически форум, провеждащ се в китайската провинция Тиендзин.

„Може да се намирате в отдалечена страна и да работите за някого, който е на 5 000 мили от вас. Това води до промяна в структурата и до появата на икономически и пазарни кризи поради това, че не сме свързани“, коментира Басу, който е и вицепрезидент на Световната банка.

„По отношение на създаването на работни места в дългосрочен план трябва да помислим за стратегия, която да бъде много по-систематизирана в сравнение с това, което сме направили до момента“, продължава той.

Последните данни от двете най-големи икономики в света сигнализират за застой при създаването на нови работни места и подкрепят твърденията. В Китай заетостта сред завършилите спадна до рекордно дъно. От 7,27 млн. завършили само 560 000 са си намерили работа през първото полугодие.

Данните за заетостта в САЩ разочароваха анализаторите в два поредни месеца. През юли и август статистиката за създадените работни позиции извън селскостопанския сектор не оправда прогнозите.

Коментарите на Басу идват след докладите на Световната организация по труда, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Световната банка, публикувани по-рано през седмицата. Те твърдят, че страните от Г-20 са изправени пред огромен недостиг на работни места заради негативните ефекти от финансовата криза.

Но несъответствията на пазара на труда не са единственото нещо, което тревожи икономиста на Световната банка.

„Най-голямото ми притеснение в момента е политическата ситуация“, коментира той. Като най-големи заплахи Басу определи конфликта между Русия и Украйна, напредъка на Ислямска държава в Близкия изток и епидемията от Ебола.

„Повишаването на лихвите в САЩ – ход, който трябва да бъде предприет – ме тревожи по-малко в сравнение с други, защото действието на Фед ще се случи успоредно с подобрението на американската икономика. Тъй като американската икономика е много важен двигател за глобалното търсене, тя ще балансира негативното влияние от хода на Фед“, смята Басу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
fallback