IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола достигна и САЩ

Досега СЗО е регистрирала над 6500 заразени в Африка, като над 3000 пациенти са починали

09:36 | 01.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Д-р Том Фрийдън по време на пресконференцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Д-р Том Фрийдън по време на пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Американските власти съобщиха за първия диагностициран случай на заразен с ебола в САЩ, предаде Ройтерс.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията потвърди поставената диагноза. Болният е мъж, пътувал в Либерия и е хоспитализиран в болница в Далас, щата Тексас, стана ясно на пресконференция на здравните власти.

Неназованият поименно пациент е първият диагностициран случай в САЩ, но също така и първият такъв извън Африка, заяви директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията д-р Том Фрийдън, цитиран от Ройтерс.

"Възможно е някой, влязъл в контакт с този човек, да се разболее от ебола през следващите седмици", добави той. Но „нямам никакво съмнение, че ще успеем да контролираме този случай, за да предотвратим разпространяването на вируса в страната", допълни докторът.

Мъжът се е чувствал добре преди тръгването си от Либерия и след пристигането си в САЩ. Характерни за болестта симптоми се появили едва няколко дни след връщането му в страната.

Пациентът е летял за САЩ на 20 септември, едва четири дни по-късно са се развили симптомите на болестта. Още два дни след това, на 26 септември, той е потърсил лекар и първоначално отново е бил пратен за домашно лечение в дома си. В неделя обаче е бил откаран в Texas Health Presbyterian Hospital в Далас, където е поставен под карантина.

Тъй като хората с вируса могат да заразяват други едва след като са развили първите симптоми, като температура и треска, според американските власти няма опасност пациентът да е заразил пътуващите в самолета. Все пак докторите не изключват възможността на по-късен етап да е бил заразен друг американец.

Откакто през декември 2013 г. вирусът на ебола избухна в Гвинея, той се разпространи преди всичко там и в Либерия и Сиера Леоне. Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала досега над 6500 заразени. Повече от 3 000 болни са починали вследствие на болестта. Здравните експерти обаче допускат, че броят на заразените, но нерегистрирани, е много по-висок.

Случаят в Западна Африка е най-голямата досега епидемия от ебола. Според СЗО до края на ноември може да има над 20 000 заразени. В най-лошия си сценарий обаче американските здравни власти допускат броят на заразените до началото на 2015 г. да е над 1 млн. 

Развитието на болестта досега:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 35 rate down comment 10
Pyramid
преди 9 години
Дали пък една бомбардировка над Уолстрийт ...?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 15
nobel
преди 9 години
Вие не сте наред бе хора. Как ще ги хване вируса ислямистите и терористите. Нали това ще обезсмисли напълно въздушните удари и САЩ няма да има за какво да си харчат парите. А това ще доведе до негативни тенденции в икономиката. Оставете ги хората да имат по кого да си хвърлят бомбите. Не, че разликата ще е много голяма ако просто си бомбандират пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 12
Pyramid
преди 9 години
Е, как в Америка дъ е първият с Ебола, след като преди дни в Швейцария изолираха един , дошъл от Гвинея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 9
Людени
преди 9 години
Ха ха .... контактите с трупове или телесни течности на болни от ебала водят до заразяване !Прочети повече за вируСА .... интересно е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 12
deant
преди 9 години
по вероятно е всички кандидат болни да бъдат застрелвани там, което им гарантира добра карантина. Пък САШ да си ги лекуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 9
Людени
преди 9 години
A кога ще стигне при ислямистите в ирак и Леванта ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 15
rat
преди 9 години
Нормално, при такива условия като днешните всяка болест се разпространява много бързо. Не е като навремето да пътуваш седмица с кораб до щатите и през това време да се разболееш, сега хващаш самолета и след няколко часа си в щатите още преди да те е втресло. Хайде, първо в щатите, после и у нас, всеки с реда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още