fallback

Визите за българи могат да спънат търговското споразумение между ЕС и Канада

Търговското споразумение беше сключено в края на септември, но трябва да бъде ратифицирано от държавите в ЕС

13:01 | 01.10.14 г. 8

Премахването на визите за българи и румънци може да се окаже ключов фактор при ратификацията на подписаното вече споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада. Този коментар направи посланикът на ЕС в страната Мари-Ан Конинскс пред канадската телевизия CTV News.

Има притеснения сред дипломатическите страни, че една от двете или и двете страни – България и Румъния, могат да блокират ратификацията на ключовия документ, става ясно от думите на посланика.

„Визите не са директно свързани с търговското споразумение, но проблемът трябва да бъде изчистен“, коментира още тя и направи прогноза, че пълната ратификация на документа от всички страни в ЕС може да приключи през 2016 година. 

Конинскс заявява още, че визите за гражданите на двете страни са „нещо, което ЕС не харесва“ и това ясно е било показано на премиера на Канада Стивън Харпър.

От канадската служба по имиграцията пък заявяват, че страната вече работи за въвеждане на безвизов режим за всички граждани на ЕС. За целта обаче трябва да се преценят множество фактори, сред които социо-икономическия профил на страната, брой имигранти, спазването на човешките права, както и различни критерии за сигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback