IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Канада сключиха споразумение за свободна търговия

Договорът е подкрепян изцяло от всички членове на Евросъюза, включително Германия, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу

11:47 | 27.09.14 г. 12
<p>
	Херман Ван Ромпой, Стивън Харпър и Жозе Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Херман Ван Ромпой, Стивън Харпър и Жозе Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (EC) и Канада официално сключиха вчера в Отава споразумение за свободна търговия, възприемано от европейските лидери като модел за аналогичните преговори между Брюксел и САЩ, съобщава AFP.

Текстът на документа от около 1 600 страници бе публикуван в петък на английски и френски, с което бе даден старт на процеса на ратифицирането му въпреки резервите, изразени от някои от 28-те страни членки на ЕС.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел бе поискал предоговаряне на важна клауза от споразумението - "за защита на инвестициите". Според Берлин клаузата е в разрез с германските интереси, предава БТА.

Този механизъм, който предвижда прибягване до международен арбитраж, би могъл да позволи на мултинационални компании да оспорват пред правосъдието политики на националните правителства, както стана със споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико.

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт обаче заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "ако отново се отворят преговорите, това ще бъде смъртта на споразумението".

"Споразумението е подкрепяно изцяло от всички членове на ЕС, включително Германия", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция вчера в Отава заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и канадския премиер Стивън Харпър.

По думите му "би било "много странно", ако Германия се изкуши да блокира ратификацията, понеже тя е страната от Европа, която ще извлече най-голяма полза предвид размера на нейната икономика и като най-големият износител. 

"Убеден съм, че постигнахме възможно най-доброто споразумение и нямам никакво съмнение, че то ще бъде ратифицирано от всички страни членки", добави той.

След като бъде преведено на всички официални езици на ЕС, споразумението, плод на петгодишни преговори от 2009 г., ще бъде ратифицирано догодина и ще влезе в сила през 2016 г., прогнозира той.

"Споразумението е модел за търговските преговори със САЩ", които са в ход, бе заявил в интервюто си еврокомисар де Гухт.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... ухапа ме по к^ра! Абе направо ми го отхапа! Хаха!Миуо мишуенце капиталистическо, това ти ли го написа:...Политическата обстановка след изборите очаквам значително да се подобри - една коалиция между ГЕРБ и ДПС е доста реална. Това е добре за икономиката - и двете партии са десни, изповядват десни икономически възгледи, а не левашките политики на другерите. - Кризата свърши.Хахаха.... Да почваш да пишеш капиталистически прогнози у вестник Капитал! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
keizer
преди 9 години
http://***.duma.bg/това е твоят сайт баце - за соц реалисти, нискочели каскети и комунистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 9 години
Поздрав за капиталистчетат :)http://***.youtube.com/watch?v=0YlwNY0DnT0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Как точно ще стане това при значително по-високи производствени разходи в Европа?Мой коментар в тази връзка от преди известно време:Предимства за производителите в Европа при 20 до 30 процента по високи производствени разходи - трудно ми е да го повярвам. The country with the lowest manufacturing costs, we found, is not China. Its Indonesia, then India, Mexico, and Thailand. For the record, the countries with the highest manufacturing costs of the 25 nations we studied were Australia, Switzerland, Brazil, France, Italy, Belgium, and Germanyall of which have costs 20 percent to 30 percent higher than the U.S.s. http://***.businessweek.com/articles/2014-04-25/china-vs-dot-the-u-dot-s-dot-its-just-as-cheap-to-make-goods-in-the-u-dot-s-dot-a И това е във връзка с производствените разходи: http://***.slideshare.net/TheBostonConsultingGroup/bcg-global-mfg-cost-competitiveness-index-final На база на горното, европейските производители не са конкурентни и ще си понесат последствията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Аз като ви казвам, че не сте капиталисти, а форумни философи, вие се сърдите! Радват се милите на възможността и каквото е останало още да мърда в България, че ще може да се изнесе в Канада алафрангата! Кой ще ви работи бре, алооу, капиталистите? пхаахахаха!Емзетче, не знам какво може да изнася България за Канада, може да са го акъсали с ку^рвите, но занам, че от 2 години и без това споразумение българите ядат само канадска леща, а българските производители на леща изчезнаха не от пазара, а от българската земя! Това ни донесе и ЕС - шок и ужас за българското производство! Сега същото ще се случи и с цяла Европа, или поне голяма част от нея!Какви капиталисти сте вие бре, вашият свят е "Емигрантски мечти" ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
meto76
преди 9 години
Има още един положителен ефект за България.Канада ще премахне визите за българи и румънци преди ратификацията на споразумението, а доколкото прочетох споразумението улеснява взаимния достъп до трудовите пазари в ЕС и Канада, съответно, което означава повече легални български работници в Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Статията би могла да се озаглави и така: Паднаха митата за внос на български стоки в Канада! Нека сега да видим български бизнесмени как ще се възползват от тази нова възможност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Особено с Украйна! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ти ако беше капиталист, щеше да знаеш какво значи да пуснеш американските мегакорпорации с цялата мощ на американската държавазад тях да правят каквото си искат на европейския пазар! Скоро ще разбереш и какво ще донесе свободната търговия и конкуренция на европейските фермери с индустриализираните канадски ГМО мутанти... И скоро ще усетиш американското капиталистическо търговско право в задното си отверстие - ти специално едва ли, но някои капиталисти в истинските европейски държави ще изреват яко! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
meto76
преди 9 години
Нов пазар за европейските стоки, за България също.Споразуменията с Украйна и САЩ също ще разширят пазара за европейски стоки, ще открият нови работни места в Европа, в България също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още