IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влезе в сила споразумението за свободна търговия между Грузия и ЕС

Почти всички произведени в Грузия продукти на пазара на ЕС вече са освободени от митнически такси

15:33 | 01.09.14 г. 1
Влезе в сила споразумението за свободна търговия между Грузия и ЕС

По-голямата част от Споразумението за асоцииране между Грузия и Европейския съюз (ЕС) влезе в сила днес. В основата на договора попада и Споразумението за приобщаване и по-задълбочена зона за свободна търговия, съобщава руският портал "Вести".

Като част от Споразумението почти всички продукти, произведени в Грузия и попаднали на пазара на ЕС, са освободени от митнически такси. Въпреки това тази мярка няма да благоприятства експорта на селскостопански продукти, като ябълки, круши, мандарини, зеленчуци, които заемат стратегическо място в грузинския износ.

"Според процедурите на ЕС, в съответствие с член 431 от Споразумението за асоцииране между Грузия и ЕС, временното използване на специфични части от споразумението ще започне на 1 септември 2014 г. Оттогава ще влезе в сила около 80% от Споразумението за асоцииране, включително компонентът на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия", посочи Министерството на външните работи на Грузия.

Грузия не доставя селскостопански продукти на Русия от 2007 г. Подобен експорт обаче бе възможен на един етап през 2013 г., като резултат от облекчаването на политическите отношения между двете страни.

Грузия постепенно възобновява вноса на руски стоки, като минерална вода, вино, чай, дафинови листа, ябълки, круши и цитрусови плодове.

Преди няколко месеца министър-председателят на страната Иракли Гарибашвили каза, че през 2013 г. Грузия почти е утроила износа си към Русия в сравнение с 2012 г.

По-рано специалният представител на Грузия за отношенията с Руската федерация Зураб Абашидзе заяви, че Тбилиси няма да се присъедини към санкциите, наложени от западните страни срещу Москва, тъй като обемът на търговските отношения с Русия е незначителен.

Повечето есперти смятат, че споразумението ще допринесе за икономическото развитие на страната, както и за привличането на повече инвестиции. Все пак има и такива, които не са толкова оптимистични. Те вярват, че грузинските износители ще срещнат трудности в ЕС.

Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Грузия през юли 2014 г. достигна 7,2% в сравнение със същия период на предходната година след увеличението от 6,2% през юни според данни на Министерството на статистиката.

През първата половина на 2014 г. грузинската икономика нарасна с 6,2% в сравнение със съответния период на предходната година. Реалният растеж на БВП през второто тримесечие на тази година според предварителни данни е бил 5,1%. През първото тримесечие пък равнището достигна 7,1%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
И обратното - няма мита за ЕС стоки в Грузия - една широко отворена врата за реекспорт :)Грузинците сигурно палят свещи ембаргото да потрае по-дълго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още