IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подписа споразуменията за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова

Потенциалните последици от споразуменията за асоцииране остават неясни според Wall Street Journal

12:28 | 27.06.14 г. 1
ЕС подписа споразуменията за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова

Европейският съюз (ЕС) подписа споразуменията за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова, съобщава Wall Street Journal.

Сделката премахва търговските бариери пред трите държави и насърчава демократическите реформи, които бяха поставени под съмнение през последните години заради позицията на Москва срещу споразуменията за асоцииране на трите държави, считани за територия на руско влияние.

Русия, която анексира Крим през март, заяви, че може да отвърне на удара срещу трите страни чрез ограничаване на търговските връзки, припомня изданието.

Лидерите на ЕС обаче искат да демонстрират, че не се страхуват от агресията на Русия да приветстват държавите от региона в европейската орбита.

Много държави в периферията на Русия междувременно станаха по-нетърпеливи да се приведат в съответствие с изискванията на ЕС като начин да се защитят от руската агресия, посочва изданието.

„Тези подписи представляват тържествен ангажимент да придружим Грузия, Република Молдова и Украйна в стъпките им по пътя на превръщането на тези страни в стабилни и проспериращи демокрации", заяви Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия (ЕК).

И все пак потенциалните последици от споразуменията за асоцииране остават неясни, пише изданието.

Споразумението между ЕС и Украйна е в центъра на вниманието, откакто стартира стратегията на ЕС за Източното партньорство. Азербайджан, Беларус и Армения решиха да се откажат от споразуменията за асоцииране с ЕС. Тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович също реши да не подписва документа, което доведе до улични боеве в страната, а Янукович я напусна в края на февруари.

Продължаващото напрежение между Русия и Украйна ще бъде основна тема на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, която се провежда днес, посочва изданието. Не се очаква обаче политиците да наложат нови санкции срещу Москва.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия ще предприеме мерки да защити икономиката си от негативните последствия на подписаното споразумение между ЕС и Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС. Песков допълва, че когато започне изпълнението на споразумението, ще се задействат и ответните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Горките Аденауър и Дьо Гол! Ако можеха да видят до къде докараха идеите им днешните брюкселски зелки! С България, Румъния, Грузия и Молдова съюзът доби специфичен аромат и вече Германия, Франция и Англия могат да излизат от него.... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още