IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузия и Молдова подписват на 27 юни споразумението за асоцииране с ЕС

Грузия уверено следва курс към европейска интеграция, коментира премиерът на страната

18:11 | 14.05.14 г. 2
Грузия и Молдова подписват на 27 юни споразумението за асоцииране с ЕС

Грузия ще подпише заедно с Молдова споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС) на 27 юни, съобщи председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, който е на посещение в грузинската столица Тбилиси.

„Грузия е свободна, демократична държава, която може да прави сама своите избори. Никаква външна намеса не може да промени това“, коментира ван Ромпой, цитиран от АФП. Това е ясна препратка към Москва, която се противопоставя на сближаването на бившите съветски сателити със Запада.

„Грузия уверено следва курс към европейска интеграция“, коментира премиерът на страната Иракли Гарибашвили. Той допълни, че „това е изборът на хората, като той се основава на споделените ценности“.

Тбилиси се надява, че споразумението за асоцииране с ЕС ще приближи държавата към основната ѝ цел – пълноправно членство в съюза, отбелязва информационната агенция.

Грузия и Молдова инициираха споразуменията с Брюксел за политическо асоцииране и свободна търговия през есента на миналата година, когато бившият президент на Украйна Виктор Янукович реши да се обърне към Москва и отказа подписването на сходен документ. Това предизвика ожесточени протести в Украйна и се стигна до смяна на властта и разрив с Русия, след което Кремъл анексира Крим.

Ван Ромпой подчерта, че ЕС, който заедно със САЩ приложи серия от санкции срещу руски политици, бизнесмени и компании, е готов да наложи допълнителни мерки срещу Русия, ако Москва не предприеме действия за намаляване на напрежението.

Тбилиси и Кишинев се оплакаха от засилен натиск от Кремъл заради предстоящото подписване на споразуменията за асоцииране с ЕС. Затова Брюксел реши да ускори процеса. Първоначално се предвиждаше споразуменията да бъдат подписани към края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 16
Dimat
преди 9 години
Хайде в кошарата,***!Няма да сме сами.И вас ще ви натирят ***,както натириха нас.Съвсем по "демократичному",без въобще да ви питат,а вие ще мучите от възторг.Му-у...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още