IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузия и ЕС подписаха споразумение за 19 млн. евро финансова помощ

Брюксел и Тбилиси потвърдиха ангажиментите си за подписването на споразумението за асоцииране с ЕС през юни

18:53 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Грузия и ЕС подписаха споразумение за 19 млн. евро финансова помощ

Грузия и Европейският съюз (ЕС) потвърдиха ангажиментите си за подписване на споразумението за асоцииране на страната към съюза и подписаха споразумение за финансова помощ, с която да се подобри инвестиционният климат и икономическото развитие на страната, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Финансовата помощ е в размер на 19 млн. евро и ще помогне на грузинските институции да изпълнят споразумението за асоцииране с ЕС, включително задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия и либерализиране на визовия режим.

Тази програма се основава на две предишни програми от 2011 и 2012 г., които са в рамките на Източното партньорство, стартирало през 2009 г., поясняват от Брюксел.

Помощта на ЕС за Грузия за периода 2007-2013 г. достигна 452 млн. евро.

Новият програмен документ (Single Support Framework), който е в процес на одобрение, ще оформи бъдещото сътрудничество на ЕС с Грузия през периода 2014-2017 г. в три приоритетни сектора - реформа на публичната администрация, земеделие и развитие на селските райони и правосъдна реформа.

На 6 май 2014 г. Европейската комисия обяви пакет за подкрепа на Грузия на стойност 30 млн. евро. Пакетът е предназначен за подпомагане модернизирането на публичните институции, свързани с прилагането на Споразумението за асоцииране, подобряване на конкурентоспособността на селския бизнес и възможностите за търговия с ЕС, както и насърчаване защитата на правата на малцинствата и уязвимите групи.

През август 2013 г. ЕС прие решение за макрофинансова помощ за Грузия в размер на 46 млн. евро. Досега средства по линия на тази помощ не са били освобождавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още