IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Канада сключиха споразумение за свободна търговия

Договорът е подкрепян изцяло от всички членове на Евросъюза, включително Германия, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу

11:47 | 27.09.14 г. 12
<p>
	Херман Ван Ромпой, Стивън Харпър и Жозе Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Херман Ван Ромпой, Стивън Харпър и Жозе Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (EC) и Канада официално сключиха вчера в Отава споразумение за свободна търговия, възприемано от европейските лидери като модел за аналогичните преговори между Брюксел и САЩ, съобщава AFP.

Текстът на документа от около 1 600 страници бе публикуван в петък на английски и френски, с което бе даден старт на процеса на ратифицирането му въпреки резервите, изразени от някои от 28-те страни членки на ЕС.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел бе поискал предоговаряне на важна клауза от споразумението - "за защита на инвестициите". Според Берлин клаузата е в разрез с германските интереси, предава БТА.

Този механизъм, който предвижда прибягване до международен арбитраж, би могъл да позволи на мултинационални компании да оспорват пред правосъдието политики на националните правителства, както стана със споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико.

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт обаче заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "ако отново се отворят преговорите, това ще бъде смъртта на споразумението".

"Споразумението е подкрепяно изцяло от всички членове на ЕС, включително Германия", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция вчера в Отава заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и канадския премиер Стивън Харпър.

По думите му "би било "много странно", ако Германия се изкуши да блокира ратификацията, понеже тя е страната от Европа, която ще извлече най-голяма полза предвид размера на нейната икономика и като най-големият износител. 

"Убеден съм, че постигнахме възможно най-доброто споразумение и нямам никакво съмнение, че то ще бъде ратифицирано от всички страни членки", добави той.

След като бъде преведено на всички официални езици на ЕС, споразумението, плод на петгодишни преговори от 2009 г., ще бъде ратифицирано догодина и ще влезе в сила през 2016 г., прогнозира той.

"Споразумението е модел за търговските преговори със САЩ", които са в ход, бе заявил в интервюто си еврокомисар де Гухт.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 5
keizer
преди 9 години
еййй и тука комунистически *** бе. бегайте да четете дума - там е истината.тука се събираме само *** империалистически капиталистчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Наднационални, или безнационални и безполови същества изкопаха гроба на Европа като самостоятелна икономическа и политическа сила! RIP!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още