IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и ЕС отложиха началото на свободната търговия за 2016 г.

Мярка е неделима част от продължаването на мирния процес в Украйна, посочиха страните в съвместна декларация

21:43 | 12.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Украйна и ЕС отложиха началото на свободната търговия за 2016 г.

Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) са постигнали съгласие да се отложи създаването на зона за свободна търговия между Украйна и Съюза и да се запази режима на свободна търговия в рамките на Общността на независимите държави (ОНД) до 31 декември 2015 г.

Това се посочва в съвместно изявление, публикувано след тристранните консултации в Брюксел въз връзка с прилагането на Споразумението за асоцииране между Брюксел и Киев. На срещата присъстваха министърът на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Улюкаев, министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин и еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, предава ИТАР-ТАСС.

В съвместната декларация се отбелязва, че тази мярка е "неделима част от продължаването на цялостния мирен процес в Украйна, която се извършва в съответствие със законодателството на страната".

"За да бъде в състояние да окаже пълна подкрепа на процеса на стабилизация в Украйна, Европейската комисия е готова в случай на ратификация на споразумението за асоцииране с ЕС да покаже по-голяма гъвкавост спрямо Украйна. Тази гъвкавост ще бъде, че временното прилагане на Споразумението за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия ще се забави до 31 декември 2015 г., при запазване на временни търговски преференции на ЕС за Украйна през този период", се казва в изявлението.

Това означава, че зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна няма да стартира преди края на 2015 г. Брюксел обаче ще запази правото за безмитен достъп на украинските стоки до европейския пазар. По този начин по-голямата част от украинските стоки ще поеме към Европа, а не към Русия. Европейският износ за Украйна пък ще продължи да бъде обект на допълнително облагане.

През този период "страните ще продължат консултациите с цел намиране на отговори на опасенията, изразени от Русия", се казва в документа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
И какво ще продават?Мита няма, ама няма и субсидии - зем. продукция отпада.Въглищата също отпаднаха - обявиха независимост,ОПК работеше по руски технологии - няма кой да им купува техниките в ЕСОстана шоколада, че президентчето е крал на шоколоада, ама едва ли ше изместят милка от пазара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още