IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия също се включва във военната операция срещу Ислямска държава

Канбера ще изпрати и войници от специалните сили, освен ВВС, които да подпомагат иракската армия

13:02 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралия също се включва във военната операция срещу Ислямска държава

Войници от австралийските специални сили ще бъдат разположени в Ирак, за да подпомагат борбата с групировката „Ислямска държава“, съобщава премиерът на страната Тони Абът, цитиран от Ройтерс. Военновъздушните сили на Австралия също така ще се включат в операцията срещу групировката с въздушни удари.

Австралийските военни ще се ангажират с обучение и подкрепа за иракската армия в битката ѝ срещу ислямистката групировка, обяснява Абът.

САЩ осъществяват въздушни удари срещу джихадистите от две седмици насам с помощта на арабските си съюзници, Великобритания и Франция.

През миналия месец Тони Абът изпрати самолети и 600 военни в Обединените арабски емирства (ОАЕ), които да се подготвят за присъединяване към международната коалиция срещу екстремистката групировка, като междувременно изпълняват хуманитарни операции. И докато участието на военновъздушните сили на страната се подкрепя, то разполагането на сухопътни войски в Ирак не се оценява особено добре.

Австралия е в повишена готовност за атаки от радикализирани ислямски групировки или от завръщащи се в страната бойци, които са подкрепили „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Канбера повиши нивото на заплаха и предприе поредица от операции в редица градове.

Длъжностни лица от Австралия смятат, че около 160 австралийски граждани са активно ангажирани в борбата в Близкия изток или активно подпомагат радикални организации, които действат там. Смята се, че най-малко 20 души са се върнали в Австралия и представляват риск за сигурността.

Във вторник властите обвиниха един човек за финансиране на терористична организация. Миналия месец имаше и друг арест, след като полицията разкри заговор за отвличане и обезглавяване на произволен гражданин на страната.

Видни австралийски мюсюлмани казват, че тяхната общност е несправедливо обвинявана от властите в страната и е застрашена от десни групи. Те изразяват опасенията си, че политиките, насочени към борба с радикалните ислямисти, може да предизвикат враждебна реакция.

Абът коментира в изявлението си, че „Ислямска държава“ представлява сериозна заплаха за сигурността не само на Австралия, но и на целия свят, както и че Канбера не може да си позволи да бяга от отговорност. Според него американците вече са разположили специални сили и на земята, които се подкрепят от канадски и британски войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още