IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът е похарчил над 1 млрд. долара за борбата с "Ислямска държава"

Арабските страни и другите съюзници на САЩ са извършили едва около 10% от близо 2000 въздушни атаки срещу групировката

13:20 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изстрелване на ракета Tomahawk от американски кораб в Червено море. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изстрелване на ракета Tomahawk от американски кораб в Червено море. Снимка: Ройтерс

Пентагонът е похарчил 1,1 млрд. долара за американските военни операции срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, предаде AP. 62 млн. долара от тази сума са само за въздушните удари, извършени от военноморските сили, и за изстрелването на крилати ракети Tomahawk.

От американското Централно командване посочват, че военноморските сили са изстреляли около 185 ракети, включително 47 крилати ракети от кораби в региона. Пилотите от военновъздушните сили пък са изразходвали близо 1000 ракети и бомби, сочат данните на командването, публикувани в понеделник.

Арабските страни и другите съюзници на САЩ са извършили едва около 10% от близо 2000 въздушни атаки срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия от началото на август, съобщават още източници от щатските военни сили.

Американските самолети са извършили 1768 въздушни атаки срещу ислямистите от 8 август, а съюзниците – около 195, по последни данни към неделя, съобщава американски военен служител, пожелал анонимност.

Подобни цифри се цитират за първи път и отразяват доминиращата роля на САЩ в ударите срещу групировката. Служители на Пентагона обаче твърдят, че ролята на арабските и европейските партньори вероятно ще расте в бъдеще.

Арабските държави, които участват във военните действия в Сирия – Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ – предпочитат да не предоставят подробности около участието си във въздушните атаки.

Франция, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия и Австралия също отделиха самолети за действията в Ирак.

От известно време Пентагонът се опитва да предостави точни цифри за разходите за операциите в Ирак и Сирия. Негови служители заявиха, че те струват средно между 7 и 10 млн. долара на ден.

Разходите силно нараснаха със започването на въздушните удари в Северен Ирак на 8 август. През септември обхватът на въздушните удари сe разшири и обхвана и Сирия, което означава и по-високи средни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още