IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационери бутат Petrobras към фалит

Хедж фондът Aurelius Capital иска да обяви бразилската петролна компания в технически фалит като превантивна мярка срещу загуби

10:06 | 30.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Още днес бразилската държавна петролна компания Petrobras може да бъде обявена в технически фалит. Държавното дружество може и да не изплати част от външния си дълг. Това може да се случи, ако облигационерите продължат с опитите да принудят ръководството да изготви по-бързо оценката за загубите след гигантския корупционен скандал, предава CNBC.

Натискът, воден от базирания в Ню Йорк фонд Aurelius Capital, се отнася за облигации на Petrobras, обезпечени по силата на американското законодателство в щата Ню Йорк. Aurelius моли инвеститорите да обявят бразилския гигант в неплатежоспособност като „превантивна мярка“, се посочва в писмо на фирмата, с което агенция Ройтерс разполага.

По условията на облигационната емисия Petrobras се задължава да подава тримесечни финансови отчети до 90 дни след края на всяко тримесечие. В този случай крайният срок бе 29 декември. Petrobras не публикува тези документи поради причината, че обвиненията за даване на подкупи и за неправомерно сключване на договори повдигнаха съмнения за стойността на активите на компанията.

За да бъде обявена компанията в неплатежоспособност по някоя от над 20-те емисии облигации, издадени по силата на американското право, инвеститорите, притежаващи поне 25% от всяка една емисия трябва да поискат действието, пише в писмото на Aurelius до другите облигационери.

Aurelius бе водещ инвеститор на групата, която отказа да приеме преструктурирането на дълга на Аржентина, с което започнаха съдебни процеси.

Petrobras, която първоначално възнамеряваше да оповести своите финансови резултати през ноември, удължи крайния срок до 31 януари 2015 г., тъй като бяха повдигнати нови обвинения за корупция.

Дейността на Aurelius е свързана с изкупуване на дългове на компании или държави, които се намират в риск от неплатежоспособност. Хедж фондове от този род, известни и като „фондове лешояди“, обикновено използват услугите на топ адвокати, за да постигнат благоприятни условия във всеки фалит.

Малцина предполагаха, че Petrobras няма да може да изплаща задълженията си в краткосрочен или средносрочен план. Компанията разполага с огромни петролни ресурси и се ползва с подкрепата на бразилското правителство.

Достъпът на Petrobras до капиталовите пазари е замразен заради скандала, а дружеството е в опасност да изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг – ситуация, която би намалила кръга на потенциалните инвеститори и би покачила разходите по финансирането му.

При съобщение за неплатежоспособност Petrobras трябва да представи финансов отчет до началото на март или да изплати по-рано дълговете си. Дори и да не се стигне до този етап, намерението за това ще увеличи натиска върху директорите на Petrobras да преговарят с облигационерите и да дадат надеждна счетоводна оценка за загубите от корупционния скандал. По думите на главния изпълнителен директор на компанията обаче това би отнело месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
във всяка инвестиция има риск, но американските капиталисти тука са пълни комунисти, за тях фалити не се приемат и загуби също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
еееми то се вижда, тея ти дават заем и после, за да не останат капо им е изгодно да фалираш, да те опоскат, след което да ти кажат айде вашта фирма не става за нищо, но нашия Шеврон е "по-рентабилен" и той вече ше върши работа тука у вас, защото неговите акции не падат, там печатницата ги държи много над водата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Всички вече ще бягат от американското законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Дейността на Aurelius е свързана с изкупуване на дългове на компании или държави, които се намират в риск от неплатежоспособност. Хедж фондове от този род, известни и като фондове лешояди, обикновено използват услугите на топ адвокати, за да постигнат благоприятни условия във всеки фалит.---------------------------------че то е написано черно на бяло в статията, кво повече има да се дискутира по въпроса ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
За тва инвестиции от US Hedge Funds на далече и забранено със закон ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още