IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Japan Post купува австралийската Toll Holding за 5,1 млрд. долара

Така японският държавен конгломерат ще се превърне в петата по големина логистична компания в света

12:48 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Japan Post Holdings. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Логото на Japan Post Holdings. Снимка: Ройтерс

Финансовият гигант Japan Post Holdings Co ще купи най-голямата австралийска логистична компания Toll Holdings за 5,1 млрд. долара, съобщи в сряда австралийската фирма. Това ще е най-голямата сделка в историята на японските държавни пощи, съобщава Ройтерс.

Придобиването ще направи Japan Post една от най-големите логистични компании в света. Компанията ще има достъп до 55 страни и ще има значителен ръст на приходите преди планираното излизане на борсата в Япония тази eсен.

Toll Holdings насърчи акционерите си да приемат предложението за придобиване от Japan Post Holdings. Сделката ще помогне да се отговори на критиците, които твърдят, че държавната Japan Post Holdings няма растеж в чужбина, за да привлече инвеститори и да спре спада във вътрешното търсене на пощенски услуги.

"Направихме първата стъпка към превръщането си в световна логистична компания... Свършиха дните, в които логистичните компании могат да оцелеят, като се затворят в Япония", заяви президентът на Japan Post Holdings Тайцо Нишимуро пред репортери в Токио.

Председателят на Toll Рей Хорсбър посочи пред журналисти, че няма да има значителни промени за персонала, но профсъюзите в Австралия изразиха безпокойство от евентуални съкращения.

Japan Post Holdings изпитва проблеми с намаления обем на пощенските услуги и с повишените разходи за персонал. Тя е една от най-големите в света финансови институции, като предоставя банкови и застрахователни услуги в Япония.

Компанията притежава активи на стойност 295 трлн. йени (2,47 трлн. долара) към 31 декември 2014 година. Само банковият отдел на компанията е 17-ти по големина в света, въпреки че е ограничен само в някои азиатски страни.

Подразделението за пощенски услуги очаква загуба от 26 млрд. йени за тази финансова година, която приключва на 31 март. Japan Post Holdings управлява 24 000 пощенски служби, 14 болници и десетки хотели в страната.

Обединени, двете компании биха станали петата най-голяма логистична фирма в света след FedEx Corp по отношение на приходите, заяви Japan Post.

Japan Post предлага по 9,04 австралийски долара за акция на Toll, което е 49% премия над цената на затваря вчера. Днес книжата на Toll поскъпнаха с 47% след обявяването на сделката до 8,95 австралийски долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още