fallback

Венецуела слага пръстови скенери в супермаркетите

Купонната система би намалила презапасяването със стоки, смята президентът Николас Мадуро

12:00 | 09.03.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Венецуела ще започне да инсталира около 20 000 скенери за пръстови отпечатъци в супермаркетите в страната, съобщава BBC.

Президентът Николас Мадуро заяви, че купонната система би намалила презапасяването с храна и паническото изкупуване на стоки. През последната година в страната има дълги и постоянни опашки в супермаркетите заради масовия недостиг на основни стоки.

Мадуро заяви, че недостигът е заради манипулация на доставките и цените.

Миналият месец собствениците на няколко вериги супермаркети и магазини бяха арестувани. На тях им бяха повдигнати обвинения за „изкуствено създаване на дълги опашки“, тъй като не отварят достатъчно каси.

Мадуро също така обвини колумбийските трафиканти на храна, че изкупуват стоките от държавните супермаркети по границата на фиксираните от държавата цени.

Миналата седмица южноамериканските външни министри заявиха, че регионът ще помогне на Венецуела да се справи с недостига.

Липсата на основни хранителни стоки и лекарства спомага за масовото недоволство и редовните антиправителствени протести, често водещи до сблъсъци .

Икономическата криза е подхранвана и от спада на цената на петрола. Рязко поевтиняващата венецуелска валута и спадналата цена на петрола с близо 50% от ноември изяде запасите на страната в долари, с които тя би могла да внася храна.

Очаква се инфлацията във Венецуела през 2015 г. да достигне 72%. Страната ще бъде лидер по инфлация сред развиващите се пазари, ако не се промени нещо във водената от правителството политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
fallback