IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела слага пръстови скенери в супермаркетите

Купонната система би намалила презапасяването със стоки, смята президентът Николас Мадуро

12:00 | 09.03.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите срещу правителството на Николас Мадуро са все по-чести заради масовия недостиг на стоки от първа необходимост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите срещу правителството на Николас Мадуро са все по-чести заради масовия недостиг на стоки от първа необходимост. Снимка: Ройтерс

Венецуела ще започне да инсталира около 20 000 скенери за пръстови отпечатъци в супермаркетите в страната, съобщава BBC.

Президентът Николас Мадуро заяви, че купонната система би намалила презапасяването с храна и паническото изкупуване на стоки. През последната година в страната има дълги и постоянни опашки в супермаркетите заради масовия недостиг на основни стоки.

Мадуро заяви, че недостигът е заради манипулация на доставките и цените.

Миналият месец собствениците на няколко вериги супермаркети и магазини бяха арестувани. На тях им бяха повдигнати обвинения за „изкуствено създаване на дълги опашки“, тъй като не отварят достатъчно каси.

Мадуро също така обвини колумбийските трафиканти на храна, че изкупуват стоките от държавните супермаркети по границата на фиксираните от държавата цени.

Миналата седмица южноамериканските външни министри заявиха, че регионът ще помогне на Венецуела да се справи с недостига.

Липсата на основни хранителни стоки и лекарства спомага за масовото недоволство и редовните антиправителствени протести, често водещи до сблъсъци .

Икономическата криза е подхранвана и от спада на цената на петрола. Рязко поевтиняващата венецуелска валута и спадналата цена на петрола с близо 50% от ноември изяде запасите на страната в долари, с които тя би могла да внася храна.

Очаква се инфлацията във Венецуела през 2015 г. да достигне 72%. Страната ще бъде лидер по инфлация сред развиващите се пазари, ако не се промени нещо във водената от правителството политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Това санкциите били като "добро утро" за американската администрация!Колко непослушници имало по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Когато няма какво да каже човек, започва да пуска шегички и да се прави на циркаджия!Нищо ново под слънцето!Та:""Американският президент Барак Обама нареди налагането на нови санкции срещу високопоставени чиновници на Венецуела, замесени в насилствените действия срещу протестите на венецуелската опозиция, предаде АФП.Той изрази безпокойство от начина, по който венецуелското правителство се отнася с политическите си опоненти.Обама нареди да се забрани издаването на визи и да се замразят банковите активи на седем официални лица. Сред тях са ръководителят на венецуелското разузнаване и директорът на националната полиция на Венецуела. Действията на Обама вероятно ще доведат до влошаване на вече обтегнатите връзки между Венецуела и САЩ.""Обама се оказа чиновник на висота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Както се казваше в рекламата Днес във Венецуелаутре и в руски градовеили не беше точно така.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Кви хора стре вие значи :)) Фашисти такива :)) Сега ще дойде и kane да ви го каже. Това Венецуела е рай на земята.. С безплатно образование (ама без тетрадки, че са дефицит), с безплатно здравеопазване (ама без лекарстава, че и те са дефицит).. и с пенсия за всеки (ама без продукти, че са дефицит.. ама са безплатни иначе) .. И ест, че мръсните американски фашисти са виновни за провала на Венецуел и Мъдурчо... щото им завиждат..:)) За безплатните благинки :) хаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
1984
преди 9 години
Варуфакис и Ципрас да се запасят с тези скенери,за всеки случай:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
Мани и всичките точно по един и също начин ги провалят.Тези добри хора не видяха ли как САЩ провалиха другите - да вземат мерки, да не се случва и при тях недостиг на храна. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Според официални данни през 2012 година във Венецуела са били убити 21 692 души, а през 2013 година 24 980 души! За това естествено също са виновни американците, колумбийците и т.н.Американците явно са много ефективни след като не позволяват на нито една социалистическа държава в света да успее. Провалиха СССР, Източна Европа, Куба, Венецуела, Северна Корея и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още