IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите заблуди на Венецуела и Аржентина

Двете държави бяха давани за пример от левичари, но днес са в дълбока рецесия

17:25 | 08.03.15 г. 58
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От месеци във Венецуела се провеждат протести срещу недостига на стоки, на които гражданите изкарват празните си тенджери и тигани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От месеци във Венецуела се провеждат протести срещу недостига на стоки, на които гражданите изкарват празните си тенджери и тигани. Снимка: Ройтерс

Около десетилетие Венецуела под властта на Уго Чавес и в по-малка степен Аржентина под управлението на Кристина Киршнер бяха популярни модели за левичарите, търсещи алтернатива на неолибералния консенсус.

Програмата на Чавес за драстично увеличаване на социалните разходи и отказът на Киршнер да се кланят на чуждестранните инвеститори най-накрая предложиха алтернатива, която може да се посочи, когато неолибералите започнат да говорят за силата на пазара и балансираните бюджети, пише Bloomberg.

Тези неолиберали често показваха проблемите в тези политики. Чавес и наследникът му Николас Мадуро отклониха фондовете за инвестиции в петрола към социални разходи, с което доведоха до спад в добива на Венецуела. Единственото нещо, което движеше икономиката, бе рязко покачващата се цена на петрола. Аржентина се изолира от световните капиталови пазари и през годините ѝ се наложи да прибягва до все по-отчаяни фискални стратегии.

Единственото нещо, което движеше икономиката, бе големият бум на суровините, предизвикан от същото китайско търсене, което доведе и до поскъпването на петрола. Тези аргументи не успяваха да убедят поддръжниците на Чавизма: всички тези ала-бализми за свободния пазар са просто теория. В същото време последователите на Чавес можеха да посочат реален, измерим прогрес по отношение на намаляването на бедността и увеличаването на икономическия ръст. 

Разбира се, всичко това приключи преди няколко години. И двете страни са в рецесия и изпитват недостиг на вносни стоки, включително на тампони в Аржентина и на презервативи и тоалетна хартия във Венецуела. Социалният прогрес в Латинска Америка спря, донякъде благодарение на рязкото увеличаване на бедността във Венецуела. Въпросът дали правителственото преразпределение на блага или бумът на цената на ресурсите бяха отговорни за успехите на Венецуела в борбата срещу бедността сега изглежда решен в полза на бума на суровините. Ако цената на петрола не се възстанови, правителството на Венецуела се отправя към фискална криза в много близко бъдеще.

Очаква се инфлацията във Венецуела през 2015 г. да достигне 72,3%, а в Аржентина - 22,4%. Двете страни ще бъдат лидери по инфлация сред развиващите се пазари, ако не се промени нещо в политиката им в следващите месеци.

Това не означава, че правителствената политика не е изиграла своята роля по отношение на бедността. Но тези политики не водят със себе си икономически ръст, поне не и в достатъчно кратък срок, който да покрие цената им. И ако искате хората отдолу наистина да са по-добре, просто няма по-добър заместител от икономическия ръст.

Политики, които пресичат източниците на този ръст – като инвестиционния капитал или производството на петрол – в крайна сметка ще навредят на хората, на които се опитвате да помогнете. Ако загубата в борбата срещу бедността не е достатъчна, по-лошото е, че Венецуела се опитва да закрепи режима на власт. Срещу растящото народно недоволство „народната“ власт използва мерки като ограничаване на свободата на словото и политически репресии срещу опозицията.

Има много важен урок, който може да бъде научен от хората от всички политически окраски, при това отвъд житейското „не яж семената, които искаш да посееш“. Урокът е „Никога не забравяй, че не контролираш всичко“. Световната икономика е много по-голяма и много по-силна, отколкото политическите лостове, които имаш на разположение. Това означава, че по-общи тенденции могат да те подлъжат да си помислиш, че политиката „работи“. За съжаление, когато нещата започнат да се движат в обратната посока, страната ще бъде принудена да се завърне в реалността след доста сериозен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Така нареченият омразен дълг, това приложиха американците, след като търсеха и не намериха ядрено оръжие в Ирак.Така се освободиха от задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
56 много точно казано. Нашите управници не си поискаха парите, а не че сме ги подарявали. И наистина Ст. Петр. кво произвежда, кой е собственика, на кой продава. От казаното ще излезе, че е толкова напред, че няма спирка..А работниците му (ако има такива) дали са доволни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Зле си, пич:) Ама яко зле-за Ирак изнасят оръжия и двата блока-прочети ако не ми вярваш. Не ни платиха щото ей такива *** ни управляват последните 25 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
това е глупаво сравнение...ама много глупаво. Що за САЩ има зелени карти ти ми кажи? Щото моята логика е-щото имат страхотен ПР и плиткоумниците им се връзват. Кое им е най-добрето там? БВП на глава на населението? ИЧР? Кое?Но Холивуд обяснява колко са готини и Марджина им се връзва. В Русия, противно на това, което ти се иска да е също има имиграция. Има имиграция и в Китай. Има и в Япония. Да знаеш-има и в Швеция. Има и в Германия. Половината от тия държави са леви, а другата половина-десни. Наясно ли си коя каква е?И като даваш за пример комунизъм винаги давай Китай. Щото Северна Корея лидери са им луди от поколения насам, а Куба до преди няколко месеца търпеше изключително тежко ембарго и пак се оправяше. Ама за кво ти ги обяснявам тия работи-на теб всичко ти е ясно. Ми ходи у щатско:) Аз ке си кеся у Еруопата.ПС: Австия са социалисти.Да говориш за една от най-социалните държави в света все едно е дясна е признак най-малкото на неграмостност и/или объркана терминология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
""""""'Истинската си оценка българската икономика я получи, когато СИВ рухна. Е, рухна и българската икономика. Колкото и да не ви изнася, българската икономика е много по-конкурентноспособна отколкото тогава."""""Ти от "Дневник" ли се прехвърли тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
"''Всеки път щом навлезете в дебилни сравнения ще питам: защо за САЩ има въведена зелена карта, а за Венецуела не?Това е основния въпрос.""""Зелените карти са за цял свят!Годишно, айде да не сбъркам със стара информация, се изсипва по един малък град в САЩ.И тези хора не живеят на помощи, не отиват в гетата, защото са възпитани да работят и го чувстват като задължение.Зелените карти са за изсмукване на прогресивната част на света, и качествена работна ръка.С един куршум, два заека. САЩ имат земя и нямат кой знае колко хора. Там и Европа да се изсипе, има място за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
""""""Ако ни беше толкова качествена продукцията, щяхме да изнасяме за САЩ, Япония и ФРГ с цел вкарване на валута, АМА НЕ БЕШЕ"""""""""""""Ти май не си чувал за пазари!За какво беше тая студена война!И като загубихме студената война, какво направиха първо?Унищожиха всичко, да няма спомен!За съжаление, отговорът на въпроса на Путин към САЩ, "Какво, ние колония ли сме" ?, е Да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""""""" Тамошните босове живеят в къщи, в които българските не биха позволили да живее и охраната им!" Толкоз!""""""""""""""Смятай къде са ги набутали нашите тогава и какво е отношението им към тях!Или не са имали пари за нормален хотел.Това доста често става с наши спортисти, за съжаление, иначе сме "финансови" стабилни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Добре тогава! Седни си! Три! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Не, с теб няма да споря. Все пак, мога да споря с нормални хора, ти си като радиото, Какво аз зная за Мави и за СИВ ти не знаеш и няма как да знаеш. По-смешно е, че дори за комунизма, СИВ и СССР не знаеш нищо, въпреки че си го видял. Не знаеш, защото си комунистическо чедо и нищо не си видял и разбрал от истината, видял си само това, което ти е казвал вожда и си викал в екстаз 'Рапорт даден, рапорт приет, винаги готов"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още