IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Аржентина се сви за пръв път от 2012 г.

След фалита през третото тримесечие втората по големина икономика на Южна Америка трябваше да ограничи вноса

11:38 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Аржентина се сви за пръв път от 2012 г.

Икономиката на Аржентина се сви по-силно от очакваното през третото тримесечие, след като южноамериканската държава фалира за втори път в рамките на 13 години, с което правителството бе принудено да ограничи вноса на фона на недостига на долари, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Аржентина се сви с 0,8% на годишна база. Медианната прогноза на анкетираните от агенцията икономисти бе за спад от 0,6 на сто. Това е първото понижение на годишна база от второто тримесечие на 2012 г. БВП намалява с 0,5% на тримесечна база.

Втората по големина икономика в Южна Америка се сви след фалита, обявен на 30 юли. В опит да защити международните си резерви, които през април спаднаха до 8-годишно дъно, правителството увеличи ограниченията върху вноса, с което се затрудни достъпът на производителите до суровини.

В периода юли-септември дефицитът по текущата сметка на страната възлиза на 736 млн. долара при недостиг за 1,7 млрд. долара година по-рано. Международните резерви намаляват до 983 млн. долара, а общият външен дълг се понижава до 145,4 млрд. долара.

Освен това през ноември индустриалното производство се срива с 2,1% на годишна база. Към 30 ноември износът спада с 12 на сто, а вносът – с 11%.

Според Международния валутен фонд аржентинската икономика ще се свие с 1,7% тази година и с 1,5% догодина. Прогнозите на правителството са, че бюджетният дефицит ще скочи до 3,3% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още