IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите заблуди на Венецуела и Аржентина

Двете държави бяха давани за пример от левичари, но днес са в дълбока рецесия

17:25 | 08.03.15 г. 58
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От месеци във Венецуела се провеждат протести срещу недостига на стоки, на които гражданите изкарват празните си тенджери и тигани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От месеци във Венецуела се провеждат протести срещу недостига на стоки, на които гражданите изкарват празните си тенджери и тигани. Снимка: Ройтерс

Около десетилетие Венецуела под властта на Уго Чавес и в по-малка степен Аржентина под управлението на Кристина Киршнер бяха популярни модели за левичарите, търсещи алтернатива на неолибералния консенсус.

Програмата на Чавес за драстично увеличаване на социалните разходи и отказът на Киршнер да се кланят на чуждестранните инвеститори най-накрая предложиха алтернатива, която може да се посочи, когато неолибералите започнат да говорят за силата на пазара и балансираните бюджети, пише Bloomberg.

Тези неолиберали често показваха проблемите в тези политики. Чавес и наследникът му Николас Мадуро отклониха фондовете за инвестиции в петрола към социални разходи, с което доведоха до спад в добива на Венецуела. Единственото нещо, което движеше икономиката, бе рязко покачващата се цена на петрола. Аржентина се изолира от световните капиталови пазари и през годините ѝ се наложи да прибягва до все по-отчаяни фискални стратегии.

Единственото нещо, което движеше икономиката, бе големият бум на суровините, предизвикан от същото китайско търсене, което доведе и до поскъпването на петрола. Тези аргументи не успяваха да убедят поддръжниците на Чавизма: всички тези ала-бализми за свободния пазар са просто теория. В същото време последователите на Чавес можеха да посочат реален, измерим прогрес по отношение на намаляването на бедността и увеличаването на икономическия ръст. 

Разбира се, всичко това приключи преди няколко години. И двете страни са в рецесия и изпитват недостиг на вносни стоки, включително на тампони в Аржентина и на презервативи и тоалетна хартия във Венецуела. Социалният прогрес в Латинска Америка спря, донякъде благодарение на рязкото увеличаване на бедността във Венецуела. Въпросът дали правителственото преразпределение на блага или бумът на цената на ресурсите бяха отговорни за успехите на Венецуела в борбата срещу бедността сега изглежда решен в полза на бума на суровините. Ако цената на петрола не се възстанови, правителството на Венецуела се отправя към фискална криза в много близко бъдеще.

Очаква се инфлацията във Венецуела през 2015 г. да достигне 72,3%, а в Аржентина - 22,4%. Двете страни ще бъдат лидери по инфлация сред развиващите се пазари, ако не се промени нещо в политиката им в следващите месеци.

Това не означава, че правителствената политика не е изиграла своята роля по отношение на бедността. Но тези политики не водят със себе си икономически ръст, поне не и в достатъчно кратък срок, който да покрие цената им. И ако искате хората отдолу наистина да са по-добре, просто няма по-добър заместител от икономическия ръст.

Политики, които пресичат източниците на този ръст – като инвестиционния капитал или производството на петрол – в крайна сметка ще навредят на хората, на които се опитвате да помогнете. Ако загубата в борбата срещу бедността не е достатъчна, по-лошото е, че Венецуела се опитва да закрепи режима на власт. Срещу растящото народно недоволство „народната“ власт използва мерки като ограничаване на свободата на словото и политически репресии срещу опозицията.

Има много важен урок, който може да бъде научен от хората от всички политически окраски, при това отвъд житейското „не яж семената, които искаш да посееш“. Урокът е „Никога не забравяй, че не контролираш всичко“. Световната икономика е много по-голяма и много по-силна, отколкото политическите лостове, които имаш на разположение. Това означава, че по-общи тенденции могат да те подлъжат да си помислиш, че политиката „работи“. За съжаление, когато нещата започнат да се движат в обратната посока, страната ще бъде принудена да се завърне в реалността след доста сериозен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 21 rate down comment 11
MarginCall
преди 9 години
Всеки път щом навлезете в дебилни сравнения ще питам: защо за САЩ има въведена зелена карта, а за Венецуела не?Това е основния въпрос.Всички останали спекулации кучетата ги яли.Защо за почти всички развити капиталистически страни има въведен визов ограничителен режим, дали с точкова система, дали на случаен принцип, докато за всички, отявлено социал-комунистически системи няма. И не само че няма, ами и с бой не могат да те закарат там. За пример - Северна Корея, Куба, тнт.Като си отговорите на този сравнително *** въпрос ще получите и отговорите, които търсите толкова усилено. И понеже съм се наслушал на доводи от рода на: те хората са прости, че искат да имигрират в САЩ, Канада, Австралия, Австрия и тнт, а аз съм много умен и искам да живея в Сибир, па и знам що годе руски, и ни грам западен език, а съм и твърде дърт и мързелив да науча...не Другари, това не се приема за довод. Това са *** на бивши комсомолци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 11
kane
преди 9 години
социализма е камата на врата на империализма/ фашизма - развития капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 9
kane
преди 9 години
социализма е камата на врата на империализма/ фашизма - развития капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 8
kane
преди 9 години
социализма е каната на врата на империализма/ фашизма - развития капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 6
kane
преди 9 години
изнамерих нова дума за строя в който живееми искам да я споделяФАЛШИЗЪМ - произлиза от фалш и фашизъмговорят ни за БВП, инфлация, конкуренция, индекси всякакви, а ни отнемат елементарното - правото на здраве, храна, образование, мир и старинис-*** в която парата, а не човека е сложена за начало няма и не може да пребъдес-*** която нарича алчността предприемачество и я толерирас-*** в която повечето пари означават повече качествотръгнала да осмива и подиграва страни, където хората са се развили повече от тях и са решили да оцеляват заедно, а не по отделно, и не само това но и се страхува от социализма като дявол от тамян та да не би простите *** да спрат да им слугуват- работят на фашиските олигарси и су=ъвременни монарси срам ме е от равитието на рейгънария - на *** ни превърнаха, почти всичко ни отнеха и децата ни слуги поробиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 8
pecan
преди 9 години
сигурно повечето тук не помнят корекомите и българчетата които си мечтаеха да си купят от там някое шоколадово яйце и студентките които бяха готови да тръгнат с някоя тарамбука защото бил богат и му пращали по цели 100$ на месец .Мечтата на провинциалистката да се омъжи за софянец защото иначе софийското жителство беше непреодолимо и когато отидехме на екскурзия до Мелник се качвахме до най високия връх там защото се виждало бяло море.Нещо до което мислехме че никога няма да може да стигнем.Абе всичко беше ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 13
kane
преди 9 години
ей Фашизма няма мира обачепропагандирането на фашисткия строй неуморно продължавалошо било в аржентина и венецуела, а в сащ ли е добре, а!където убиват хората по улицие защото "вървят неправилно" или им слагат непрестанни и непосилни глоби и ако нямат пари затвор за елеентарни неща, вкарват ги в затвора за 20 години за 2 цигари с листа на растение, а крадците на милиарди от банките им са на свободасащ където всеки ден убиват "законно" хора, а се мислят за повече от ислямска държавасащ където 10% изобщо нямат лекар и достъп до лекар трягнали да се сравняват с венецуела където ВСЕКИ има дпстъп до лекар и аржентина и куба с 60 годишното ембарго, която има 2 пъти по добро здравеопазванеот хамериканското и то за ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, а не само за най-богатите граждани както приляга на фашизма хората имат нужда от здравеопазване - за всички образование - за всичкипенсия - за всичкиако тези 3 не са на лице обществото не просперира!и това гарантира социализма СЪС СИГУРНОСТдругото е фалш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 27
IMRO
преди 9 години
Какво сме произвеждали толкова много, защо лъжеш и нагло спекулираш??? Каква конкуренция имахме на нашия пазар и имаха ли хората изобщо някакъв избор? Къде изнасяхме "невероятното" си производство от мотокари, стругове и химически "работи" (май не знаеш какви са били)? Да ти отговоря: нямахме никакъв избор, всякаква източногерманска стока се разграбваше, а за западна се искаха или безумни връзки, или твърда валута. Изнасяхме почти изцяло за източния блок, основно за СССР, където хората пък съвсем нямаха никакъв избор. Пред махорка и цигари "Стюардеса" ти се струват 8-мо чудо на света. Ако ни беше толкова качествена продукцията, щяхме да изнасяме за САЩ, Япония и ФРГ с цел вкарване на валута, АМА НЕ БЕШЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Аз няма да се учудя ама никак даже, ако след година две си се изнесъл в Норвегия например. Там им трабват такива хора и разликата е от небето до земята с наща измислена демокрация. А и там или където и да е, можеш да се поитересуваш и от останалата индустрия, защото освен това, което ти правиш се правят проучвания и производства на още хиляда неща, не се инвестира в молове и в хотели .... Отиди сам и виж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Еми хубаво бе жив и здрав и за кой го произвеждаш това нещо ? Фирмата българска ли е и колко са такива като тебе я сподели, че всеки път като се прибера и все някой като тебе се изнесъл и го прай това ама другаде. И не може всички да са медици. Преди *** бачкаха в заводите барем вършеха нещо ааа сега ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още