IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелската обиколка в Азия не донесе успех

Президентът Мадуро посети Китай, Русия и Катар, но засега без конкретен успех при осигуряването на финансиране

09:55 | 16.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Венецуела Николас Мадуро бе посрещнат от Принца на Саоудитска Арабия Салман в Риад на 11 януари 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро бе посрещнат от Принца на Саоудитска Арабия Салман в Риад на 11 януари 2015 г. Снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е на обиколка в Азия и Русия, за да събере подкрепа за мерки за повишаване цената на петрола. Откакто започна пътуването му петролът загуби още 8%, което започва да подсказва, че той се е провалил, пише Bloomberg.

Мадуро има план да координира общи действия между страните от ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) и на производители извън ОПЕК, за да създадат “формула, която да окаже влияние върху пазара и да го възстанови до нормални нива“, заяви той на 15 януари след среща с руския президент Владимир Путин.

Най-ниските цени на петрола от шест години заплашват икономиките и на двете страни. Суровият петрол продължи спадът си дори докато Мадуро говореше.

Венецуелското правителство лобира за повишение на цените. Опитът му обаче среща стена от мълчание сред страните от ОПЕК, които са подготвени да оставят цените да паднат до ниво, което ще подкопае американската шистова революция. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт многократно заявиха през последните шест седмици, че организацията няма да намали добива, за да спре най-голямото поевтиняване от 2008 г. насам.

“Беше изненада, че той отиде на обиколка с толкова късно обявяване, но резултатите не бяха изненадващи”, заявява Ръсел Далън, управляващ партньор от Маями в Caracas Capital Markets.

От началото на обиколката му в Китай на 4 януари цените на суровия петрол са спаднали с близо 4 долара за барел.

“Не виждам такава промяна в политиката на ОПЕК, освен ако Саудитска Арабия не реши да направи промяна, а те сигнализираха, че не го правят в момента“, заяви Анди Липоу, президент на енергийната консултантска компания от Хюстън, САЩ Lipow Oil Associates.

Венецуела има най-големите резерви на суров петрол в света и разчита на износа на петрол за близо 95% от приходите си в чуждестранна валута. Цената на суровия петрол от страната поевтиня до 42,44 долара за барел миналата седмица спрямо пика от 100,64 от 27 юни.

Най-големият спад в цените от 2008 г. насама повиши притесненията, че Венецуела може да изпадне във фалит. Икономиката на страната е изправена пред сериозен риск, той като резервите от чуждестранна валута са на изчерпване, а икономиката се свива сериозно.

Мадуро заяви, че се е срещнал с Путин в Москва, за да обсъдят световния пазар на петрол и “стабилността на природните ресурси“.

“Венецуела не е просто приятел, но и близък партньор, един от най-важните партньори на Русия”, заяви Путин в обръщение, публикувано онлайн от Министерството на информацията на Венецуела.

Руски компании се съгласиха да увеличат инвестициите си и участията си в компании с общ капитал с венецуелската национална компания PDVSA в пълния с нефт и газ район около река Ориноко. Това заяви от Москва Мадуро, без да разкрива детайли.

Докато беше в Китай минаталата седмица, Мадуро заяви, че Венецуела е получила 20 млрд. долара китайски инвестиции за икономически, енергийни и социални проекти. Той отново не разкри детайли. По-рано тази седмица той заяви, че Катар ще заеме на Венецуела „няколко милиарда“.

„Големите числа без детайли просто оставят съмнение за това дали те в крайна сметка са намерили средства“, заявява Сиобхан Морден, директор на стратегията за фиксирани доходи в Латинска Америка на Jefferies Group. „Изглежда не е било успешно пътешествие“.

Национализираната преди няколко години държавна компания Petroleos de Venezuela планира да инвестира 302 млрд. долара до 2019 г., за да повиши добива до 6 млн. барела на ден спрямо 2,9 млн. през 2013 г., показва годишният ѝ доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Спокойно, ще влезе в играта скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
4ubaka
преди 9 години
Ташко тръгнал на просия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Кой *** ще даде пари на *** социалистически търтей?Парите идват от разумни инвестиции и много работа, не с лозунги, околосветски обиколки и просия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още