IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела потвърди, че е изпаднала в рецесия

Годишната инфлация в южноамериканската страна достигна 63,6% през ноември

18:39 | 31.12.14 г. 2
Венецуела потвърди, че е изпаднала в рецесия

Венецуела потвърди в сряда, че е изпаднала в рецесия. Инфлацията в страната пък остана най-високата в Северна и Южна Америка, което накара социалистическото правителство на президента Никола Мадуро да обвини политическите врагове за мрачните данни, пише CNBC.

Централната банка заяви, че брутният вътрешен продукт се е свил през всяко от първите три тримесечия, съответно с 4,8%, 4,9% и 2,3%. Годишната инфлация пък достигна 63,6% през ноември.

Регулаторът съобщи, чe платежният баланс на Венецуела е отбелязал излишък от 6,8 млрд. долара към края на третото тримесечие. Излишъкът по текущата сметка е бил 899 млн. долара, а капиталовата сметка е била в дефицит от 568 млн. долара.

Венецуелският износ, 90 на сто от които е експортът на петрол, е намалял с 14,2% до 19 млрд. долара през третото тримесечие. Вносът пък се е смъкнал леко с 1,4 на сто до 12,2 млрд. долара.

Въпреки негативните данни Николас Мадуро обеща да продължи със социалните политики, известни още от времената на предшественика му Уго Чавес. Според данните на централната банка крайната бедност е намаляла до 5,4 на сто от домакинствата през 2014 г. – половината от нивото преди Чавес дойде на власт, а безработицата е спаднала до 5,9%.

"Въпреки протестите и икономическата война през 2014 г. икономическите показатели на Венецуела са се подобрили", каза Maдуро в пресконференция.

"Тази икономическа война, този спад на цените на петрола, е една чудесна възможност за икономическа промяна. 2015-та е годината на възможност за голяма промяна в икономическия модел", посочи президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 9
mick
преди 9 години
Пудела на САЩ - СА.. раздруса нефтения клон и сега американките компании се облизват около Венецуела.. и Русия.. за да приватизират нещо за без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още