IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела увеличава данъците върху луксозните стоки, алкохола и цигарите

Решението на президента Николас Мадуро идва в отговор на ниските цени на петрола, които поставят под натиск държавните финанси

20:18 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела увеличава данъците върху луксозните стоки, алкохола и цигарите

Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличи както данъците върху луксозните стоки, алкохолните напитки и цигарите, така и международните резерви. Ходът е част от опитите на правителството да отговори на цените на петрола, които са ниските от 4 години насам, пише Bloomberg.

В 4-часово телевизионно обръщение, направено късно във вторник, държавният глава каза, че 28-те закона, които подписва, ще възстановят растежа на икономиката, която страда от недостиг на стоки от първа необходимост и в която инфлацията расте с едни от най-бързите темпове в света. Мадуро разкри, че заем за 4 млрд. долара, сключен с Китай, ще бъде добавен към сумата на чуждестранните резерви.

За да увеличи бюджетните приходи, Мадуро повиши данъка върху луксозни стоки като яхти и джетове с 15%. Налогът върху алкохолните напитки и цигарите ще скочи с 50%, когато законите влязат в сила.

От друга страна Централната банка на Венецуела съобщи във вторник, че са добавени 2 млрд. долара към международните резерви, които спаднаха до 11-годишно дъно от 19,4 млрд. долара на 14 ноември.

През последния месец приходите от износа на Венецуела, която внася ¾ от стоките, които консумира, спадат с близо 30% на фона на поевтиняващия петрол. Това от своя страна увеличава натиска върху правителството да обезцени валутата.

По текущите цени на петрола от около 70 долара за барел недостигът на долари, нужни за финансирането на плащанията по износа и задълженията на южноамериканската страна, ще нарасне почти двойно – до 26,6 млрд. долара догодина, изчислява икономистът Рамиро Блазкез от HSBC.

Според него държавният дефицит ще нарасне до 15% от брутния вътрешен продукт през тази година от 11,5%, колкото бе през 2013 г.

Най-големият производител на петрол в Латинска Америка ще се нуждае от цена от 97 долара за барел, за да може да продължи да погасява дълговете си при текущите нива на износа и производство на петрол, смята пък Даниел Чодос от Credit Suisse Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още