IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела обвинява САЩ в "петролна" война

Вашингтон се опитва да унищожи нашата революция и да доведе страната до икономически колапс, твърди президентът Николас Мадуро

13:30 | 30.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела обвинява САЩ в "петролна" война

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини САЩ, че чрез намалението на цените на петрола искат да разрушат неговата страна и Русия.

„Знаете ли, че в момента бушува петролна война", заяви Мадуро в понеделник в телевизионно обръщение към предприемачите в родината си, цитиран от Ройтерс. „Тази война има една цел: да унищожи Русия".

„Това е стратегически планирана война... насочена и към Венецуела, за да се опита да унищожи нашата революция и да доведе страната до икономически колапс", добави той, като обвини Щатите в опит да наводнят пазара с петрол от битуминозни шисти.

Но още преди петролът да започна да поевтинява Венецуела страдаше от забавяне на икономическия растеж, от най-високата инфлация в Северна и Южна Америка и от недостиг на много основни продукти. 

Мадуро обаче постоянно повтаря, че правителството ще продължава да обслужва външния си дълг и своите местни социални програми. Но финансовите пазари са изнервени, а инвеститорите спекулират дали Венецуела ще може да изпълни задълженията си. През март страната трябва да изплати 1 млрд. долара (815 млн. евро) по свои облигации. Като цяло през 2015 г. сумата, която Венецуаела трябва да плати по падежиращи книжа, възлиза на 30 млрд. долара.

По думите на Мадуро експортната цена за венецуелския петрол през втората половина на годината е спаднала до 48 долара за барел. За сравнение през юли цената бе 96,14 долара барел. Средната цена през 2012 г. бе 103,42 долара за барел, а през 2013 г. – 98,08 долара за барел. Около 96% от приходите на страната, която е член на ОПЕК, произхождат от този източник.

Във вторник цената на петрола допълнително падна. Цената на сорта брент от Северно море и на американския суров петрол губят по около 2% до съответно 56,74 и 52,70 долара за барел – най-ниските стойности от пролетта на 2009 г.

Много анализатори казват, че Мадуро трябва да извърши основен ремонт на икономиката на Венецуела и препоръчват реформи, като обединение на контрола на валутата, както и повишение на венецуелските цени на бензина, които са най-ниските в света.

Възможно изнервен заради възможните социални реакция в навечерието на парламентарните избори през 2015 г., а също искайки да остане верен на наследството на предшественика си Уго Чавес, Мадуро се отказа през 2014 г. от предприемането на такива важни икономически мерки.

В понеделник той отново обеща да се посвети на забързване на икономиката през 2015 г., и заяви, че ще обяви някои подробности на пресконференция в следващите дни.

„2015 г. трябва да бъде годината на голямата икономическа и производствена промяна, голяма промяна в икономиката... Благодаря ти, империя", добави той саркастично, заявявайки, че „американската враждебност ще предизвика положителни промени във Венецуела“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
мммм лошо за Венецуелата, еми default и после да си продава горивата в друга валута и толкоз. Тея където са инвестирали в нея ше глътнат вода и тва е. И ако става дума само за 1 млрд. да се бяха обадили на чичо си Путин той хвърли сумай ти долари да им беше дал 1 млрд.... :)) при сделка да си продават петрола в рубашки или юани щеше да се изплати .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още