IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела: Справедливата цена на петрола е 100 долара за барел

Ще работим за компенсиране на средствата, които изгубихме от спада в цената на "черното злато", посочи президентът Мадуро

12:00 | 20.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела: Справедливата цена на петрола е 100 долара за барел

На фона на продължаващото поевтиняване на петрола, който отстъпи под 75 долара за барел, президентът на Венецуела Николас Мадуро коментира пред местния телевизионен канал Venezolana de Television каква цена южноамериканската страна разглежда като "справедлива".

"Смятаме, че цена от около 100 долара за барел е справедлива за световната икономика", посочи държавният глава. Според него подобна стойност е гаранция за стабилността и диверсификацията на инвестициите в петролната индустрия на глобално ниво.

Мадуро отново обвини САЩ за използване на метода за добив на шистово "черно злато" чрез хидравлично разбиване (фракинг), чрез които Вашингтон удря по позициите на Русия и спомага за допълнителното намаляване на цената на петрола, която от август насам спадна с близо 25%. "Те (САЩ – бел. ред.) отчаяно се опитват да победят Русия, тъй като Китай е увеличил производството, а Русия е напът", посочи Николас Мадуро, цитиран от РИА "Новости".

Венецуелският президент все пак изрази увереност, че цената на петрола ще се върне към предишните нива. "Във всеки случай ние няма да се откажем и ще работим за компенсиране на средствата, които изгубихме от падането на цената на петрола", добави той.

Мадуро призова Русия да заеме ключова роля по въпроса с въздействието на цените на петрола. "Изпратих чрез адрес на министъра на външните работи призив към Путин, а той отговори утвърдително", коментира президентът на Венецуела.

Южноамериканската страна произвежда 3 млн. барела петрол на ден, като 2,5 млн. от тях отиват за износ. Страната е петият по големина износител на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Чиста демагогия .... както може да се очаква от Смадуро !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
"...Ниската цена на петрола води до дефлация..." Зависи от гледната точка - на производител или на нетен вносител. Не мисля, че това е макроикономика, а по-скоро- правният интерес на една от страните по една двустранна сделка. Иначе наистина по-страшно от дефлацията няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
doba
преди 9 години
Мхм.Когато продаваш ти се вижда евтино.Ако купуваш - скъпо!Като нетен вносител на горива България има интерес от ниските им цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 1
индианеца
преди 9 години
Га беше $150 не рева да я направим на $100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
И като е писал на Путин какво, оня джуджи ще викне на пазара, че справедливата цена е 100 $ и веднага, пазара ще се коригира по волята на диктаторчето.Мадуро да се погрижи за дефицита на тоалетна хартия, че проблемът с недостигът и о***ира цялата ситуация във Венецуела. Ако пък с Путин са много ербап, да спрат износа, докато дойдат лелеяните цени, ама до тогава да не измрат от глад ?!Петролът е обречен, не защото САЩ и Канада добиват огромни количества шистов нефт, а защото технологиите постоянно и неотклонно понижават търсенето му, много по-бързо от изразходване на находищата.Но така е, диктаторчетата се издържат само и единствено с продажбата на суровини, и то на омразните демокрации, защото те няма какво да правят с наличните ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
0pk
преди 9 години
Едно време безплатно го караха с цистерните, зарад хубавата усмивка на бай Тошо - тогава също не беше справедливо, развалиха го. А са си тръгнал да даваш идеи колко да струва :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
melon
преди 9 години
И мъдуро и путин ще си лапат имената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ааааа, да има да взема Мадуро. Той мисли като производител. А уж беше голям социалист.За потребител като мен справедливата цена е около 50 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още