IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статуите, унищожени от Ислямска държава в Мосул, били копия

В интернет се появяват за продан все повече откраднати от групировката артефакти

10:49 | 15.03.15 г. 1
Статуите, унищожени от Ислямска държава в Мосул, били копия

Статуите, унищожени от джихадистите от групировката Ислямска държава (ИД) в музея на античното изкуство в град Мосул в Ирак, са били копия на оригинални творби, пише в. "Кориере дела сера".

След появили се информации в медиите по този въпрос, новината потвърди директорът на Националния музей на Ирак в Багдад Каис Хюсеин Рашид. "Статуите там бяха копия, оригиналите са тук в Багдад",
заяви Рашид. 

Така почитателите на антиките могат да си отдъхнат с облекчение. На 26 февруари ИД разпространи видео в Туитър, в  което в продължение на пет минути се вижда как джихадистите  разрушават с чукове антични статуи в музея в Мосул.

Тази акция беше определена от ИД като най-голямото разрушаване на идоли в съвременната епоха. ИД каза, че стойността на унищожените статуи е 500 милиона долара.

Новината, че ИД бъркат в оценката си, потвърди и Фаузи ал Махди, началник на отдела за антиките към Агенцията за културно наследство на Ирак. "Нито една от унищожените от ИД статуи, които се виждат във видеото, не е оригинална", каза той, цитиран от БТА.

Според губернатора на Мосул Атил Нуафи, който живее в изгнание, обаче сред унищожените статуи и произведения на изкуството в музея е имало не само копия, но и оригинали. Джихадистите освен това са откраднали най-малко 7 оригинални произведения на изкуството, преди да унищожат музея.

Същевременно в последните седмици в сайта за електронна търговия иБей и в други сайтове се предлагат все повече древни монети и керамични изделия, рисунки и бижута, плячкосани от ИД от археологически и културни обекти в Сирия и Ирак, посочва в. "Република".

От тази търговия джихадистите могат да спечелят десетки милиони евро, с които да финансират дейността си, да купуват нови оръжия и да засилват пропагандата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ако е вярно, много добра новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още