IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Австралия ще достигне 28 млрд. долара

Страната подготвя пакети за подпомагане на малкия бизнес и системата за детски грижи

15:32 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австралийският министър на финансите Джо Хоки.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийският министър на финансите Джо Хоки. Снимка: Ройтерс

Бюджетния дефицит на Австралия за финансовата година 2015-2016 г. ще достигне 35,1 млрд. австралийски долара (27,96 млрд. щатски долара), съобщава BBC. Пазарът очакваше дефицит от около 41 млрд. австр. долара за същия период.

По време на парламентарното си изказване във връзка с бюджета австралийският министър на финансите Джо Хоки обеща 5,5 млрд. австр. долара за малкия бизнес. Беше представен и семеен пакет на стойност 4,4 млрд. австр. долара, който да „реформира системата за детски грижи“ и да помогне на родителите да се върнат на работа.

В последно време икономиката на Австралия отчита забавяне, след като вече не може да разчита толкова много на добивната промишленост. Хоки описа като труден прехода на страната към „растеж на широка основа“.

Данните от бюджета обаче показват, че се очаква дефицитът да спадне до 7 млрд. австр. долара до края на финансова година 2018-2019 г.

„Бюджетът е отговорен, добре изчислен и справедлив“, заяви Хоки. „Създаваме възможности за търсещите работа, млади и стари. Грижим се за най-уязвимите. Запазваме сигурността и безопасността на страната“.

„Това е бюджет за хората от малкия бизнес, които искат да правят нововъведения и да се разсрастват“, допълва той.

Бюджетът за миналата година бе критикуван за това, че е несправедлив, но правителството заяви, че трябва да „сложи край на дните на заеми и харчене“.

Бюджетът на правителството за 2015-2016 г. представя планираните приходи и разходи за следващата финансова година и фискалната политика за няколко години напред.

През декември правителството заяви, че очаква националният дефицит да нарасне до 40,4 млрд. австр. долара за 12-те месеца до юни. По същото време лидерите заявиха, че спадът в цените на основните експортни стоки се отразява негативно на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още