IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия понижи основната лихва до 2%

Основната причина е силната местна валута, която възпрепятства растежа на икономиката

09:41 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия понижи основната лихва до 2%

Австралийската централна банка сви основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 2% във вторник в опит за подкрепа на търсенето, докато силният австралийски долар продължава да възпрепятства растежа на икономиката.

"Австралийският долар се понижи забележимо срещу надигащия се щатски долар през последната година, но с по-малко, отколкото се понижи кошницата от основни валути спрямо американския долар. Допълнителен спад изглежда вероятен и е необходим, особено като се имат предвид значителните понижения в цените на ключовите суровини", посочи гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс в изявление.

Това е вторият случай за тази година, при който институцията разхлаби паричната си политика. Банката обаче не направи индикация, че възнамерява да облекчи политиката допълнително.

Икономиката на Австралия се бори с кризата в добивния сектор и въздействието на много по-ниските цени на суровините върху постъпленията в държавната хазна. Безработицата е близо до най-високата си стойност от повече от десетилетие, а доверието на бизнеса и потребителите е на рекорден минимум.

Австралийските централни банкери, както и много икономисти, очакват допълнително забавяне на икономиката в продължение на следващата най-малко една година, което увеличава вероятността от допълнително разхлабване на паричната политика.

"Гледайки напред, слабостта в частното търсене вероятно ще постави под натиск както добивния, така и недобивния сектор през следващата година", заяви във вторник Стивънс.

Въпреки днешното решение Австралийската централна банка изрази скептицизъм относно способността на паричната политика да стимулира търсенето, както и дали по-нататъшно облекчаване не би могло да задейства раздуване на жилищния пазар в Сидни.

Независимо от това решението на институцията до голяма степен бе очаквано, като пазарът заложи на около 70% шанс за понижение на ставката. Въпреки разхлабването обаче австралийският долар печели позиции спрямо щатския си съименник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още