IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви готовност да разшири помощта си за Сирия

И Израел се присъедини към гласовете против разширяването на руското военно присъствие в страната

11:41 | 11.09.15 г. 53
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия обяви, че изпраща военни доставки, съветници и хуманитарна помощ за Сирия, а ако Дамаск поиска, Москва ще изпрати и допълнителна помощ, съобщава АП. Доставките включват бронирани превозвачи, гранатомети, камиони и боеприпаси, посочва руският в. Комерсант.

Това засили опасенията на САЩ за ескалиране на гражданската война в страната, което би тласнало още повече мигранти към Европа, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че руски военнослужещи са пребивавали в Сирия в продължение на много години, като обучават и подкрепят силите, лоялни на президента Башар Асад, в четиригодишната гражданска война в страната.

По думите на Лавров Кремъл ще предприеме допълнителни стъпки "изключително по искане и със съгласието на Сирийска държава или други страни в региона, ако се говори за помощ в борбата срещу тероризма”.

Подкрепата на Русия за Асад отново изправи Москва срещу САЩ, въпреки че президентът Барак Обама не предприе военни мерки, за да го отстрани. Вместо това Вашингтон подкрепя т.нар. умерени бунтовници, които се противопоставят и на Асад, и на радикалната организация “Ислямска държава”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че Москва подкрепя сирийската армия, тъй като няма други заслужаващи доверие групи, които биха се справили с ислямските екстремисти. Песков допълни, че Русия ще постави въпроса и пред Общото събрание на ООН, което ще се състои през този месец в Ню Йорк.

Агенцията припомня, че България и Украйна отказаха по-рано тази седмица да осигурят достъп до въздушното си пространство за руските полети до Сирия, а Гърция обяви, че САЩ са поискали от Атина да затвори въздушното си пространство за руските самолети за Сирия. Същевременно обаче Иран – другият съюзник на Асад, се съгласи руските самолети с доставки да преминат през въздушното пространство на страната.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби коментира в сряда, че ако Русия иска да помогне в противопоставянето на “Ислямска държава”, "начинът да се направи това е да се спре подкрепата за Башар Асад”.

Междувременно и Израел се присъедини към гласовете против разширяването на руското военно присъствие в Сирия. Министърът на отбраната на страната Моше Яалон коментира пред репортери, че изпратената военна помощ има за цел създаване на авиобаза в района на Латакия в Сирия, пише британският в. Guardian. Основната цел обаче е Москва да защити интересите си в страната – т.е. сигурността на военната база в Тартус на брега на Средиземно море.

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг също посочи, че Алиансът е все по-притеснен заради руска военна активност в Сирия.

Яалон настоява, че ако руснаците планират удари срещу бойците от “Ислямска държава”, те ще трябва да съгласуват намеренията си с водената от САЩ международна коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 8 години
И Левски и Ботев са утописти - продукт на времето в което живеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 6
Nikola666
преди 8 години
"бронирани превозвачи", ех този гугъл, още не се е научил че в България се казват "бронирани транспортьори".И леко уточнение, България разреши прелитането на самолети с хуманитарна помощ за Сирия, само трябва да кацнат и да се провери дали помощта е хуманитарна.Иначе не съвсем логично Русия да въоръжава Сирийското правителство. Напоследък правителствените сили поотстъпиха. Ако загубят войната, Русия губи и единствената си военна база в Средиземно море. Но само с оръжие няма да стане, трябва и махра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 8
roli5
преди 8 години
За *** е важно какво е писал,а вие сте -едно си баба знае,едно си баба бае........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"Какво освобждение,бе ГлаMavi Г***з?Не си ли чел Раковски,Левски,Ботев?За нова робия става въпрос,слава Богу ,че тогава е имало истински българи и по-малко руски мекерета като тибя!"Аджек де, и аз това ти казвам - за едни освобождение, за други поражение! Ти и разни като тебе са си били екстра под турско! И пак ще си бъдете! Скоро...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
А това дали е чел?"СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г.Хр. Ботйов"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ти като си ги чел тия да не си ги изтървял накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А Левски да ти напомня кво викаше на чорбаджиите от ...май от Карлово бяха-след като не сте ни потърсили вие, ние ви търсим сега и си правете сметката-кое ви е по-мило? Сто лири или живота? Се едно да звъннеш на черепа сега и да го питаш-даваш ли 100 000 за благото на народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Чел съм Ботев, даже доста. И Левски доста съм чел-и двамата с леви идеи. Например Левски-ние не ви освобождаваме от турците, а от чорбаджиите(включително българските), цитата е по памет. Чел съм и Ботев:Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.И на обществен тоя мъчители поп, и черква с вяра слугуват;нему се кланя дивак учител,и с вестникарин зайдно мъдруват,че страх от бога било началона сяка мъдрост... ...Соломон, тоя тиран развратен,отдавна в раят нейде запратен,със свойте притчи между светците,казал е глупост между глупците,и нея светът до днес повтаря -"Бой се от бога, почитай царя!"Свещена глупост! Векове целиразум и совест с нея се борят;борци са в мъки, в неволи мрели,но, кажи, що са могли да сторят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Като гледам как към района се стичат сили от цял свят (иранците са казали, че пращат войници) дали не идва времето за битката при Армагедон (Мигдала)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 9
roli5
преди 8 години
Нима Раковски,Левски,Ботев лъжат?И на тебе мозъчето ти е промито.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още