fallback

Иран откри огромни залежи от уран

Откритието идва само два месеца след споразумението по ядрената програма на Техеран със Запада

15:43 | 12.09.15 г. 9

Иран е открил неочаквано високи залежи от уран и скоро ще започне добива на радиоактивния елемент от нова мина, заяви ръководителят на иранската Организация за атомна енергия в събота.

Новината хвърля съмнения върху предишните оценки от някои западни анализатори, според които запасите на страната свършват и рано или късно скоро ще трябва да внася уран - суровината, нужна за ядрената ѝ програма, коментира Ройтерс.

Всеки признак, че Иран може да стане по-независим, ще бъде внимателно следен от световните сили, които достигнаха до повратна сделка с Техеран през юли във връзка с програмата му. Опасенията бяха, че ядрената дейност цели създаване на ядрени оръжия, което винаги е било отричано от Техеран.

„Не мога да обявя обема на резервите в урановите мини на Иран. Важното е, че преди въздушното търсене на уранови залежи не бяхме особено оптимистично настроени, но новите открития ни вдъхнаха увереност за запасите ни“, заяви ръководителят на иранската ядрена агенция Али Акбар Салехи, цитиран от информационната агенция IRNA.

Салехи каза още, че проучването за находища на уран е покрило две трети от територията на Иран и ще бъде приключено през следващите четири години.

Уранът може да бъде използван за производство на електроенергия и за научни цели, но е и ключов компонент на ядрените оръжия.

Сделката през юли между Иран и световните сили ще вдигне международните санкции върху Иран в замяна на поне десетилетие намаляване на ядрената дейност на страната.

След дълги години усилия Иран – който непрекъснато повтаря, че програмата му е с мирни цели, постигна пълен ядрено-горивен цикъл, като се започне от добив на уранова руда до обогатяване и производство на горивни пръти за ядрени реактори.

Санкциите върху компаниите, част от урановата минна индустрия на Иран, ще бъдат вдигнати, когато споразумението бъде изпълнено.

Салехи заяви, че добивът на уран ще започне чрез нова мина в централната провинция Язд, съобщава още IRNA.

Някои западни анализатори вече са заявявали, че Иран скоро ще изчерпи запасите си от суров уран и че добивът в страната не е ефективен от гледна точка на разходите.

Според доклад от 2013 г. на американските мозъчни тръстове Carnegie Endowment и Federation of American Scientists недостигът и ниското качество на запасите от уран в Иран ще принудят страната да „разчита на външни източници на природен и обработен уран“.

В доклада се казва още, че „въпреки твърденията на иранските лидери за обратното урановите резерви на Иран не са достатъчно, за да захранят планираната ядрена програма“.

Иран няколкократно отрече информация от чужди медии, според която Техеран се е опитал да внесе уран от страни като Казахстан и Зимбабве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
fallback