IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом с ключова победа по споразумението с Иран

Сенатът на САЩ блокира резолюцията на опозицията за отхвърляне на ядреното споразумение

09:17 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Противници на сделката с Иран протестират във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Противници на сделката с Иран протестират във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Сенатът на САЩ блокира резолюцията на опозицията за отхвърляне на ядреното споразумение с Иран, съобщава Financial Times.

Това позволява на президента Барак Обама да приложи сделката, макар и за всички да е ясно, че тежките дебати изобщо не са приключили.

Това е голяма победа за Белия дом, след като противниците на споразумението с Иран не успяха да си осигурят необходимите 60 гласа, за да прокарат резолюцията. Така на практика Сенатът подкрепи споразумението и Обама може да продължи с него, без да налага вето на резолюцията на Конгреса.

Споразумението за ядрената програма на Иран беше постигнато през юли във Виена след дългогодишни преговори, в които участваха Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай. Този договор е в центъра на външнополитическата програма на Обама през втория му мандат. 

След яростната критика от страна на израелското правителство и многомилионната рекламна кампания, финансирана от произраелски лобистки групи, републиканците в Конгреса бяха оптимисти, че ще успеят да прокарат резолюцията срещу сделката. През последните дни обаче стана ясно, че Белият дом ще има достатъчно гласове.

Камарата на представителите трябва да гласува самото споразумение до следващата седмица. Плановете на републиканските лидери да осигурят силно послание на неодобрение обаче се усложняват от разцеплението в партията за това как точно да се случи противопоставянето.

Някои от членовете на републиканската парламентарната група твърдят, че на 60-дневния период за анализ на споразумението, който има Конгресът, не е започвал, защото администрацията не е предала някои поверителни документи на Иран и Международната агенция за атомна енергия за процедурите за проверка. Заради това те твърдят, че ядреното споразумение не може да бъде изпълнено.

Говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър беше принуден да промени стратегията, като обяви, че Камарата първо ще гласува резолюция за изобличаването на президента, който не е предал всички документи.

Ако не се постигне съгласие по въпроса за тактиките, възможно е да не се стигне до гласуване на споразумението от Камарата и Конгреса, въпреки дебатите, които отнеха толкова много политическа енергия във Вашингтон през последните две месеца.

Същевременно американски всекидневник Washington Post публикува  обща статия на британския премиер Дейвид Камерън, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, в която те публично излагат аргументите си в подкрепа на ядреното споразумение между "шесторката" световни сили и Иран.
Статията се появи часове преди гласуването в Сената.

Лидерите на трите европейски държави явно се обръщат към конгресмените и подчертават, че това е “ключова възможност във време на повишена глобална несигурност да се покаже какво може да постигне дипломацията”, съобщава БТА.

След като изразяват с конкретни факти загрижеността си от опасното развитие на иранската ядрена програма през последните години, излагаща на риск "не само сигурността на иранските съседи и на Израел, но също и на нашите страни", те подчертават, че "една надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изток би прибавила пагубен нов елемент в и без това нестабилния регион".

"Ние имахме обща отговорност да се справим с тази заплаха. Дългата история на безплодни ядрени преговори с Иран не ни даваше солидни основания за оптимизъм. Въпреки това, двете години на тежки и детайлни преговори доведоха до споразумение, което затваря всички възможни пътища към създаване на иранско атомно оръжие в замяна на поетапно смекчаване на свързаните с ядрената му програма санкции", пишат тримата западноевропейски лидери.

"Ние напълно подкрепяме това споразумение, защото то постига целите, които си бяхме поставили. То решава проблема с обогатяването на уран като път към създаване на бомба, като изисква Иран да намали с 98 процента своите запаси от обогатен уран; да намали с две трети броя на центрофугите си; да ограничи степента на обогатяване на урана; и да престане да използва подземния център Фордо за обогатяване. То затваря плутониевия път чрез промени в реактора в Арак така, че той да не може да произвежда годен за ядрени оръжия плутоний. И не на последно място, споразумението осигурява на МААЕ по-широк достъп не само до иранските ядрени съоръжения и до целия цикъл за ядрено гориво, но също и, където е необходимо, до всяка необявена ядрена площадка. В замяна Иран ще получи поетапно смекчаване на санкциите, свързани с ядрената програма, но само след като изпълни своите конкретни ангажименти, което ще бъде удостоверено от МААЕ. Ние се споразумяхме и по условията за възстановяване на санкциите, ако Иран сериозно наруши споразумението", посочват тримата в статията.

"Това не е споразумение, основано на доверие или на някакво предположение как Иран би изглеждал лед 10-15 години. То се базира на подробен, строго разписан продължителен контрол, който може да бъде удостоверен. Иран ще получи силни стимули да не лъже. Почти сигурната гаранция, че ще бъде разкрит и последствията, които биха последвали в такъв случай, превръщат това в губещ вариант", пишат Камерън, Оланд и Меркел.

Тримата остро осъждат иранската политика на непризнаване на Израел и "неприемливия език" на иранските лидери, като подчертават, че израелската сигурност е в техен собствен интерес. "Ние не бихме постигнали ядреното споразумение с Иран, ако не смятахме, че то отстранява една заплаха за региона и за режима на неразпространение на ядреното оръжие изобщо", посочват те.

"Ние не подписахме ядреното споразумение с очакването, че иранската външна политика скоро ще се промени. То обаче отстранява заплахата от иранската ядрена програма и може да открие пътя за Иран да признае, че сътрудничеството със съседите е по-добра опция от конфронтацията. Макар и да нямаме същите интереси като Иран, ние сме изправени пред някои общи предизвикателства, включително и заплахата от "Ислямска държава", пишат тримата европейски лидери.

Накрая те изразяват общото си убеждение че "споразумението полага основите за трайно разрешаване на конфликта, породен от иранската ядрена програма". "Ето защо ние искаме да поемем по пътя на пълното изпълнение на "Всеобхватния общ план за действие", след като всички национални процедури (по ратификацията на споразумението - бел. ред.), бъдат завършени", заключават лидерите на Великобритания, Франция и Германия в статията си във "Вашингтон пост".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още