IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран намали цената на петрола си до 3-годишен минимум

Страната се опитва да спечели отново пазарния си дял, изгубен заради санкциите от Запада

10:11 | 10.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран е намалил цената за тримесечие на водещия си сорт суров петрол до най-ниските нива за последните три години в опит да примами азиатските купувачи и да ги обвърже с повече дългосрочни доставки през следващата година, съобщава Ройтерс.

Намаляването на цената е само една от стъпките, предприети от производителя от ОПЕК, за да повиши добива си и да си спечели отново изгубения дял, след като американските и европейските санкции вследствие на ядрената му програма ограничиха износа му на суров петрол с повече от 50%.

Азиатските купувачи призоваха за по-ниски цени на фона на свръхпредлагането. Това обаче затруднява Иран с постигането на по-висок обем продажби въпреки оптимизма около сделката, която ще премахне някои от санкциите за сметка на ограничаване на ядрената дейност на Техеран.

Продажбите на петрол на Иран през септември вероятно ще достигнат шестмесечен минимум, сочат данните за товара на танкерите, наскоро получени от Ройтерс.

Мениджър на петролна рафинерия от Северна Азия казва, че води разговори с Националната иранска петролна компания за дългосрочните доставки през следващата година, но цените на суровия петрол са неконкурентни.

Иран определи официалната си цена на продажба на иранския лек петрол за доставките през октомври на 25 цента за барел над тази на Оман и Дубай, което с 35 цента по-малко спрямо миналия месец, заявиха двама запознати източници в четвъртък.

Това прави цената на иранския лек петрол с 15 цента по-висока от лекия петрол на Саудитска Арабия за четвърто поредно тримесечие, най-ниската му цена за тримесечие от последните три месеца на 2012 г. насам, сочат данните на Ройтерс.

Иран определя цената на петрола си всяко тримесечие спрямо саудистките цени и след разговори с ключови клиенти.

В борбата за пазарен дял Иран и останалите страни членки от Организацията на страни износителки на петрол, включително Кувейт и Ирак, предлагат допълнителни опции под формата на разширен кредит и безплатни петролни доставки в допълнение към намаляването на цените на петрола, за да увеличат продажбите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още