fallback

САЩ дават 5 млн. долара за съвети как да спрат търговията на "Ислямска държава"

Войната срещу терористичната организация навлиза на нова територия – финансовата

11:05 | 30.09.15 г. 9

Войната срещу „Ислямска държава“ навлиза на нова територия – финансовата.

Докато терористичната организация плячкосва археологически обекти и завладява петролни находища, САЩ предлагат награда от 5 млн. долара за съвети как да се спре нелегалната ѝ търговия с петрол и антики, предаде CNN.

Контрабандата на „Ислямска държава“ е неин основен източник на приходи, изтъкват от Държавния департамент на САЩ в изявлението, в което обявяват наградата.

„Ислямска държава“ печели милиони долари от контрабандата на петрол и антики, с които финансира бруталните си тактики, посочват американските власти.

„Държавният департамент на САЩ се надява тази награда да генерира информация относно отделни лица или групи, ангажирани с добива, преработката, контрабандата, дистрибуцията и продажбата на петрол и антични предмети, които облагодетелстват „Ислямска държава“, както и информация относно контрабандните мрежи, методи и маршрути“, посочват оттам.

Експерти описват „Ислямска държава“ като най-добре финансираната терористична организация в историята, която привлича бойци от целия свят.

Средствата от контрабандата се използват за различни цели, сред които и за заплати на бойците на терористичната група.

Обявлението за награда идва в същия ден, в който специална комисия в САЩ стигна до извода, че страната губи битката да възпира американци да се включват в редиците на „Ислямска държава“.

Над 25 хил. чужденци са заминали за Сирия и Ирак от 2011 г. насам, за да се бият за „Ислямска държава“ и други ислямистки терористични групи, сочат данни на американските власти.

И макар финансирането ѝ да отслабва, „Ислямска държава“ все още се радва на стабилни приходи. Според консултантската група Verisk Maplecroft приходите на организацията от петрол са се сринали до 500 хил. долара на ден от 1,6 млн. долара на ден миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 10.09.22 г.
fallback