fallback

САЩ напомнят: Санкциите срещу Иран още са в сила

Западните компании не бива да бързат с инвестициите в петролната индустрия

09:28 | 10.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Администрацията на американския президент Барак Обама е припомнила на чуждестранните правителства и американските банкери, че санкциите срещу Иран все още са в сила. Тя е предупредила западните компании да не бързат да инвестират в петролната индустрия или други бизнеси в ислямската страна, докато тя не изпълни всички свои задължения по ядрената сделка, предава Ройтерс. 

Държавният департамент е изпратил съобщение под фирмата на демарш до посолствата по света, за да подчертае, че санкциите все още не са вдигнати. В документа недвусмислено се посочва, че това ще стане, едва когато Международната агенция по атомната енергия (МААЕ) потвърди, че Техеран е изпълнил ангажиментите си към споразумението.

Припомняме, че през септември Иран заяви, че е открил неочаквано високи залежи от уран и скоро ще започне добива на радиоактивния елемент от нова мина. Данните на иранската Организация за атомна енергия  хвърлят съмнения върху предишните оценки от някои западни анализатори, според които запасите на страната свършват и рано или късно скоро ще трябва да внася уран - суровината, нужна за ядрената ѝ програма. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
fallback