IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран откри огромни залежи от уран

Откритието идва само два месеца след споразумението по ядрената програма на Техеран със Запада

15:43 | 12.09.15 г. 9
<p>
	Лидерите на Запада и Иран след постигнатото споразумение.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Запада и Иран след постигнатото споразумение. Снимка: Ройтерс

Иран е открил неочаквано високи залежи от уран и скоро ще започне добива на радиоактивния елемент от нова мина, заяви ръководителят на иранската Организация за атомна енергия в събота.

Новината хвърля съмнения върху предишните оценки от някои западни анализатори, според които запасите на страната свършват и рано или късно скоро ще трябва да внася уран - суровината, нужна за ядрената ѝ програма, коментира Ройтерс.

Всеки признак, че Иран може да стане по-независим, ще бъде внимателно следен от световните сили, които достигнаха до повратна сделка с Техеран през юли във връзка с програмата му. Опасенията бяха, че ядрената дейност цели създаване на ядрени оръжия, което винаги е било отричано от Техеран.

„Не мога да обявя обема на резервите в урановите мини на Иран. Важното е, че преди въздушното търсене на уранови залежи не бяхме особено оптимистично настроени, но новите открития ни вдъхнаха увереност за запасите ни“, заяви ръководителят на иранската ядрена агенция Али Акбар Салехи, цитиран от информационната агенция IRNA.

Салехи каза още, че проучването за находища на уран е покрило две трети от територията на Иран и ще бъде приключено през следващите четири години.

Уранът може да бъде използван за производство на електроенергия и за научни цели, но е и ключов компонент на ядрените оръжия.

Сделката през юли между Иран и световните сили ще вдигне международните санкции върху Иран в замяна на поне десетилетие намаляване на ядрената дейност на страната.

След дълги години усилия Иран – който непрекъснато повтаря, че програмата му е с мирни цели, постигна пълен ядрено-горивен цикъл, като се започне от добив на уранова руда до обогатяване и производство на горивни пръти за ядрени реактори.

Санкциите върху компаниите, част от урановата минна индустрия на Иран, ще бъдат вдигнати, когато споразумението бъде изпълнено.

Салехи заяви, че добивът на уран ще започне чрез нова мина в централната провинция Язд, съобщава още IRNA.

Някои западни анализатори вече са заявявали, че Иран скоро ще изчерпи запасите си от суров уран и че добивът в страната не е ефективен от гледна точка на разходите.

Според доклад от 2013 г. на американските мозъчни тръстове Carnegie Endowment и Federation of American Scientists недостигът и ниското качество на запасите от уран в Иран ще принудят страната да „разчита на външни източници на природен и обработен уран“.

В доклада се казва още, че „въпреки твърденията на иранските лидери за обратното урановите резерви на Иран не са достатъчно, за да захранят планираната ядрена програма“.

Иран няколкократно отрече информация от чужди медии, според която Техеран се е опитал да внесе уран от страни като Казахстан и Зимбабве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Ако е до печатането като такова, много държави могат да печатат. въпросът е "И след ТОВА, КАКВО?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
колко сте найвни като кажете сащ нямат пари или пе4елят пари от еди кво си хахааа те пари ше пе4атат и ше имат но целта е другите да нямат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
няма как руснаците да заемат мястото на сащ дори хипотети4но, сащ са вселенско зло и ядрото му е съставено от извънземни кръвожадни същества...на тях пари не им трябват те си ги пе4атат и те парите са средство за загробване на 4ове4еството пък може да се хранят(или да им трябва за друго) с отрицателната енергия която предизвикват у 4овеците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Е за съжаление, нема такъв филм, поне в тази серия от човешката цивилизация - всяка разпадаща се империя, мераклийка да владее света, се замества от орди от варвари, които рано или късно пак стигат до там! Грозна картинка са били прадедите на днешните англичани, французи и германци, докарани в Рим за забавление на плебса! Сега обачеъте се чувстват господари на света и гледат на останалите като на варвари. Скоро ще се случи поредното завъртане на рулетката и поредната смяна на "богоизбраните"... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
белот
преди 8 години
Много правилно ! След разпада на комунистическия блок САЩ изведнъж се почувстваха господари на света ! И съответно за четвърт век направиха доста безобразия .Затова по малко Америка , по малко проблеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Hammer
преди 8 години
ОК, да се свършва. Въпросът е какво става след това обаче. Ако Китай или Русия поемат по пътя на САЩ едва ли ще има голяма разлика. А има и друг момент - украинците например си мислеха, че вървят към демокрация и по-добър стандарт, а получиха война и още по-голяма мизерия. Мисълта ми е, че понякога емоциите надделяват над разума и резултата обикновено не е положителен. Казвам всичко това като някой, който меко казано не одобрява политиката на САЩ. Според мен най-добре би било ако САЩ загубят част от влиянието си за сметка на други нови сили - тоест повече баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 8 години
Путин не ама Аятолаха ше прати саш и юдейте в преизподнята.......много хубава новина много ай са свършва със саш и марионетките им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5roff
преди 8 години
Който се смее последен най добре се смее !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още