IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Вдигането на лихвите в САЩ може да има по-тежки глобални последици

Икономиката се промени, а централните банки имат малък опит в излизането от средата на нулеви лихвени проценти, заявява вицепрезидентът на ЕЦБ

10:26 | 15.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Констанцио: Вдигането на лихвите в САЩ може да има по-тежки глобални последици

Увеличаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) може да има по-тежки глобални последици в сравнение с миналото, защото икономиката се промени, а централните банки имат малък опит в излизането от средата на нулеви лихвени проценти. На това мнение е вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио, цитиран от Ройтерс.

Вдигането на лихвите от страна на Фед ще има по-голямо отражение, защото развиващите се пазари, най-вече Китай, сега са интегрирани в глобалната икономика в безпрецедентен мащаб. Страните са по-взаимосвързани в производството, презграничните капиталови потоци се увеличиха, а политиката на бъдещи насоки се превърна в ключов инструмент на монетарната политика, заявява централният банкер.

„Истината за проблема е, че, имайки предвид липсата на исторически прецеденти за това какъв би бил ефектът за развита икономика, която излиза от среда на нулеви лихвени проценти, пазарните анализатори и централните банкери нямат голям избор, освен да се учат в реално време“, гласят негови предварителни бележки преди реч в Хонконг.

Въпреки че разминаващите се курсове на паричните политики отразяват различията във фундаментите в еврозоната и САЩ, а традиционният възглед е, че това не би следвало да създава проблеми, „този път различията могат да имат по-големи глобални последици в сравнение с миналото“, казва Констанцио.

Същевременно Фед отбеляза в своята „Бежова книга“, че икономиката на САЩ продължава уверено пътя си към растежа. Централната банка все още обмисля дали да вдигне лихвите до края на тази година.

ЕЦБ пък ще заседава на 22 октомври, за да прецени дали е нужно да променя курса на своята парична политика, включително – дали да изменя параметрите на програмата за количествени улеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Казано просто - за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята тоест може да има още малко растеж ако има преразпределение и се увеличат консуматорите с няколко милиарда или хората имаха по два стомаха за да консумират повече и т.н. Обяснявам го просто защото икономиката е особена ,сложна и социална наука - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Вдигането на лихвите по корпоративните дългове означава фалити и инфлация ,и затова МВФ предупреждава - http://darikfinance.bg/***/118135#commentsВдигането на лихвите на заемите на физически лица означава по-малко потребление и фалитиВдигането на лихвите по държавните дългове означава повече пари от бюджета за лихви и въпроса е от къде ще дойдат - от данъци или от орязване на соц.дейностиЗатова винаги пиша ,че се хванаха в собствените си мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работиХората трябва да знаят как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685,и какво трябва да се направи (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Еми да, тежки ще са. Слънцето ще спре да изгрява :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
добре де! разбрахме вече, че те фед и щатите искат да ги вдигнат, но защото може да има тежки ГЛОБАЛНи последици не го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
добре де! разбрахме вече, че те фед и щатите искат да ги вдигнат, но защото може да има тежки ГЛОБАЛНи последици не го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още