IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните сили се договориха за ускоряване на мирните преговори в Сирия

Все още обаче няма съгласие за бъдещето на президента на страната Башар Асад

20:08 | 14.11.15 г.
Световните сили се договориха за ускоряване на мирните преговори в Сирия

За ускоряване на мирните преговори и слагане на край на конфликта в Сирия се договориха участниците в срещата във Виена, която се проведе днес, съобщава БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че преговарящите са се договорили за стартирането на преговори между правителството на Сирия и опозицията на страната на 1 януари, , изготвяне на нова Конституция на страната в 6-месечен срок и провеждане на свободни избори до 18 месеца  след това.

Кери добави, че петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са се договорили да се приеме резолюция с призив за прекратяване на огъня в Сирия. Все още обаче няма съгласие за кои воюващи групировки да важи то. От това примирие със сигурност са изключени "Ислямска държава", Джебхат ан Нусра и редица други терористични групи, заяви Кери.

На този етап няма съгласие и за бъдещето на президента на страната Башар Асад, отбеляза той.

Съдбата на Асад е сред основните препъни-камъни на преговорите за Сирия, като Русия и Иран отхвърлят исканията съюзникът им да се откаже от властта. САЩ са уверени, че оставането на Асад на власт няма да помогне за решаване на стоящите пред Сирия проблеми, коментира Кери. "Нито диктатор, нито терористи са решение на сирийската криза", заяви той.

Междувременно турските държавни медии съобщават, че турски войници са убили четирима бойци на “Ислямска държава” и са задържали още 11 демонстранти ден преди старта на срещата на Г-20 в страната.

В. Заман съобщава, че две коли, за които се предполага, че са превозвали бунтовници на радикалната организация, са се приближили до турски военен автомобил, игнорирайки предупрежденията да спре, и са открили огън по войниците. Военните са отговорили, като са застреляли четирима екстремисти в една от колите. Другата е успяла да избяга.

Инцидентът е станал в близост до военен пост на границата в провинция Газиантеп.

Турската полиция е арестувала четирима демонстранти на летището в Анталия, където ще се проведе срещата на Г-20. Седем други са задържани в Истанбул.

Очаква се войната в Сирия и екстремизмът да са основните теми на срещата на Г-20, в която ще се включат американският президент Барак Обама, руският Владимир Путин и китайският Си Дзинпин.

През последните седмици турските сили за сигурност засилиха внезапните проверки срещу заподозрени радикални бунтовници, като задържаха няколко десетки заподозрени лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още